latinica  ћирилица
17/01/2017 |  08:43 ⇒ 08:44 | Аутор: РТРС

Опрезно: Детоксикација може да буде опасна

Британски љекари упозорили су да радикалне детоксикације организма, нарочито послије празника и прекомјерног уживања у храни и пићу, могу да буду изразито штетне по здравље.

Као примјер, они су навели случај жене која се прошле године довела у животно опасну ситуацију након детоксикације биљним препаратима, односно коктелима витамина Б, корена валеријане, сирутке, и испијањем великих количина воде. Та четрдесетседмогодишња жена опоравила се тек послије интензивног лијечења у болници, гдје је доспјела због губитка свијести.

Тестови су показали да је имала изузетно низак ниво соли у организму.

Иако се чини корисним да се организам очисти послије претеривања са храном и пићем за вријеме божићних празника, тај концепт није нужно здрав и нема подршку међу љекарима, објавио је Бритисх Медицал Јоурнал.

"Прекомјеран унос воде као начин "чишћења организама" базира се на погрешном вјеровању да се тако све што је штетно може "испрати" из организма", навели су лекари.

Они додају и да упркос агресивним рекламама и тврдњама које се пласирају зарад маркетинга, биљни суплементи, ипак, имају нежељена дејства.

Британски дијететски савез чак оцјењује да је читава идеја о детоксикацији заправо глупост.

"Не постоје чаробне таблете, напици, лосиони или фластери. Тијело чине бројни органи, попут коже бубрега и јетре који непрестано прочишћавају организам од главе до пете", подсећају лекари.

Организам треба бити хидриран, али превише воде може бити једнако опасно као и премало. Иако звучи предвидљиво, разумна исхрана и редовна физичка активност најбоља су стратегија за одржавање здравља, закључили су.

Извор: Новости