latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:18 | Аутор: РТРС

Како правилно урадити детоксикацију организма?

Чишћење организма најбоље је радити једном или двапута годишње, како бисмо се вратили у нормалу односно опоравили организам. При том требамо припазити да се не подвргавамо непромишљеним дијетама.
Детоксикација организма - Фото: илустрација
Детоксикација организмаФото: илустрација

Повремено чишћење организма потребно нам је како би вратили унутрашњу и вањску равнотежу нашем организму у вријеме када осјећамо да смо изгубили контролу над нашим здрављем и бригом за наше тијело.

Нутриционисти ће свакако препоручити да то не чинимо непромишљеним, брзим, инстант дијетама које укључују скупе додатке прехрани и намирнице које не можемо пронаћи у продавницама.

Правилна детоксикација укључује у природне, здраве намирнице намијењене побољшању вашег здравља којима ћете очистити тијело од наталожених штетних твари.

Један од начина детоксикације је свакодневна конзумација природних сокова или смоотхија ујутро и одговарајући избор намирница током дана који ће вашем тијелу осигурати витамине, минерале и антиоксидансе, наравно уз помоћ физичке активности и разних техника избацивања токсина из тијела.

Нутриционисти препоручују провођење програма једном годишње, најбоље у прољеће или љето, а наравно можете га примијенити и у било којем другом тренутку када се осјећате уморно, тромо и спремно за темељно чишћење организма.

При детоксикцији било би се добро држати неколико правила која су нам потребна да се "ресетујемо", а она су:

1. Смањење конзумације чврсте хране

Детоксикације обично захтјева смањење конзумације чврсте хране и избацивање одређене хране која је алергена и надражује чиме ћете смањити оптерећење пробавног тракта. Тако се за доручак препоручују здрави течни оброци попут воћних и повртних смоотхиеја.

2. 12 сати паузе између вечере и доручка

Многи ће нутриционисти рећи да је за одржавање здраве килаже потребно направити 12 сати паузе између вечере и доручка како се организам не би преоптеретио у сатима када нисмо толико активни. Отприлике 8 сати након посљедњег оброка активира се поступак детоксикације при којему тијелу треба отприлике 4 сата за дубоко чишћење.

3. Смањење киселости организма

Узрок многих болести и пад имунитета често се скрива у киселости организма. У киселе намирнице спадају прерађена и пржена храна, слаткиши, бијела рижа, кромпир, брашно, заслађени воћни и газирани сокови и алкохолна пића, док у алкалне спада већина воћа и поврћа, зелени чај или чај од ђумбира и црна кава. Циљ детоксикације је регулисање равнотеже киселина и база у тијелу како би побољшали своје здравље и осјећали се боље.

4. Подршка јетри

Неправилна прехрана, прерађене и масне намирнице оптерећују нашу јетру, док су намирнице које се користе приликом детоксикације треба да буду намирнице које помажу у раду јетре и које јој помажу да обавља своју функцију-да уклања отпадне ствари.

Извор: Независне новине