latinica  ћирилица
09/12/2016 |  07:45 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Стигао Упитник: Шта чека БиХ на европском путу? (ФОТО/ВИДЕО)

Европски комесар за преговоре о проширењу и сусједску политику у Сарајево је донио Упитник Европске комисије са 3.242 питања. Рок за достављање одговора из БиХ је шест мјесеци.
Хан уручио Звиздићу упитник Европске комисије - Фото: РТРС
Хан уручио Звиздићу упитник Европске комисијеФото: РТРС

Кандидатски статус БиХ зависи од квалитета одговора. Комесар ЕУ за преговоре о проширењу Јоханес Хан рекао је да ово испит за администрацију у БиХ на свим нивоима власти.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић сматра ће институције БиХ успјети да у полугодишњем року одговоре на питања Европске комисије. Из Владе Српске поручују да су спремни за Упитник да су већ именовали радне групе за израду одговора.

Ипак, многи сумњају у спремност институција БиХ да одговоре Брислеу. Потпредсједник СНСД и посланик у Представничком дому ПС БиХ Никола Шпирић каже да је могуће да БиХ падне на првом озбиљном европском испиту.

Колико поштару треба да достави писмо или како се стиче звање бабице у породилишту, само су два од 3.242 питања. И то два лакша питања, јер Европску унију, кроз 33 поглавља, занима како БиХ дише. Рок за одговоре - шест мјесеци.

Сада су на испиту сви нивои власти у БиХ, поручио је европски комесар за преговоре о проширењу и сусједску политику Јоханес Хан. Каже да нови корак на европском путу, додатно отвара врата домаћег тржишта страним инвеститорима.

- Слиједи покретање нових инвестиција, стране компаније су сада сигурније у ову земљу и њену европску будућност - рекао је Хан.

За кандидатски статус за БиХ, Брисел има само један услов, каже предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић. Траже да се у року одговори на упитник.

- Сви други услови, затварање ОХР-а, стране судије и слично, то нису услови ЕУ. Услови ЕУ су само одговори на ових 3.420 питања. Одговоре ће припремати не радне групе, већ институције БиХ на свим нивоима - рекао је Звиздић.

Из Владе Српске упозоравају да још нису формирана сва радна тијела када је ријеч о Механизму координације. Влада је именовала радне групе за израду одговора, а по угледу на питања Брисела за сусједне земље у Влади су већ припремили поједине одговоре из своје надлежности.

- Треба да одговарају они ниви власти чија је то надлежност, а ентитети ту имају 70 одсто надлежности. Ако БиХ хоће у ЕУ, не може ићи са ОХР-ом и страним судијама - истакао је министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске, Златан Клокић.

Прва питања у упитнику су владавина права, демократија и политички односи у БиХ. Управо због многих неријешених питања на политичкој сцени, БиХ ће тешко да одговори на питања из Брисела, упозорава потпредсједник СНСД и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

- Учинимо све да не паднемо на првом кораку који је само наизглед техничке природе, иначе ће у супротном бити "путуј, Европо, и не мисли на нас" - рекао је Шпирић.

Уколико из БиХ у року шест мјесеци у Брисел стигну задовољавајући одговори на свих 3.420 питања слиједи добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ, коју ће, осим бабица и поштара, ипак интересовати много дубљи проблеми БиХ, о којим годинама, не постоји јединствен одговор.

Сарајево: Хан уручио Упитник ЕК
Фото: РТРС

Сарајево: Хан уручио Упитник ЕК
Фото: РТРС

Сарајево: Хан уручио Упитник ЕК
Фото: РТРС

Сарајево: Хан уручио Упитник ЕК
Фото: РТРС