latinica  ћирилица
08/12/2016 |  12:06 ⇒ 12:06 | Аутор: РТРС

Рајилић: Очекујемо доношење закона о заштити права жена жртава рата

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић очекује да ће Влада Српске до краја године у Народну скупштину упутити нацрт закона о заштити права жена жртава рата.
Божица Рајилић - Фото: РТРС
Божица РајилићФото: РТРС

"Вјерујемо да ће овај закон доћи у скупштинску процедуру јер је његово разматрање планом рада Народне скупштине Републике Српске предвиђено у задњем кварталу ове године", изјавила је Рајилићева Срни.

Према њеним ријечима, у Републици Српској је потребно донијети закон који ће штитити права жена жртава тортуре и силовања у доба одбрамбено-отаџбинског рата, а по којем би неколико стотина жена требало да оствари своја права.

Говорећи о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Рајилићева је рекла да је Удружење незадовољно процесуирањем ратних злочина почињених над Србима.

"Рад Суда и Тужилаштва БиХ је катастрофалан. Мислимо да је њихов став да српске жртве рата не треба да постоје, да починиоце не треба процесуирати и да за њих нико не треба да одговара", истакла је Рајилићева.

Она је напоменула да у мапама логора у БиХ у 90 одсто случајева нису уврштени логори за Србе у Федерацији БиХ, као што су Лукавац, Градачац, Зеница, Вареш, Тузла и многи други.

Извор: Срна