latinica  ћирилица
02/11/2016 |  13:37 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Зашто људи долазе болесни на посао?

Пробудили сте се ујутру како би се спремили за посао, али важе тијело одаје јасне сигнале болести која вас жели вратити у кревет. Да ли остати кући или стиснути зубе и кренути на посао? Одговор је тежи него што се чини.
Прехлада (илсутрација) -
Прехлада (илсутрација)

Захтјевни шефови, несигуран посао, радохоличарске навике и притисак колега утиче на одлуку готово једнако, ако не и више од чињенице да су један или два дана боловања најбоља опција. Посљедња анкета Би-Би-Сија открива да већина радника одлази на посао када не би требали. Шта лежи из таквих нелогичних одлука?

Првенствено, многе компаније помно прате број радних дана својих упосленика што се касније, најчешће на годишњем нивоу, претапа у број слободних дана или број дана годишњег одмора.

Такође ту је притисак околине у виду осјећаја кривице због чињенице да ће колеге морати попунити његове дневне обавезе. Такође, уколико већина колега на посао долази болесна, онда постоји неизговорена жеља да се и ви тако понашате.

Поједине фирме немају проблема са одсуством радника у случају болести, али се то одсуство подразумијева као радни дан којем се приступа од куће.

С друге стране, постоје компаније са флексибилном расподјелом обавеза које могу приуштити логично одсуство једног или два радника за вријеме сезоне прехладе и грипе, али и за вријеме болести која односни знатно више времена.

Извор: Кликс