latinica  ћирилица
09/08/2016 |  07:28 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Вучић: Наставити развијати најближе односе са Републиком Српском (ВИДЕО)

У Скупштини Србије почела је посебна сједница о избору нове владе. Мандатар Александар Вучић ће програм нове владе изложити у експозеу, а кључни елементи ће, према досадашњим сазнањима, бити даље економске реформе, прије свега раст БДП и нова радна мјеста.
Александар Вучић (фото: Tanjug/ Тања Валич) -
Александар Вучић (фото: Tanjug/ Тања Валич)

Вучић је приликом изношења експозеа истакао да ће Влада Србије наставити да се ангажује на очувању права и интереса српског народа у региону, те развија најближе односе са Републиком Српском у складу са Дејтонским споразумом.

Оцијенио је да односи политичких лидера српског народа у региону никада нису били бољи, да су засновани на међусобном уважавању, поштовању и заједничком дјеловању у име српских националних интереса.

Он је истакао да се од њега никада није могло и неће чути да јавно изговори било коју лошу ријеч о предсједнику Републике Српске Милораду Додику, члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу или лидеру СДС-а Младену Босићу, нити о предсједнику Српског националног вијећа Милораду Пуповцу, као што они неће изрећи било коју лошу ријеч о Србији.

"То је све супротно од оног што смо имали до пре неку годину. То је неко ново правило. То је нешто чиме можемо да се поносимо", рекао је Вучић.

Вучић је подсјетио да су на централној манифестацији обиљежавања "Олује" у београдским Бусијама били присутни представници Срба из Хрватске, Републике Српске, Црне Горе и Македоније, те да сви они гледају шта могу да учине за добробит српског народа.

Вучић је поручио да Влада Србије остаје посвећена промовисању добрих билатералних односа са сусједима, али и сарадње са другим утицајним факторима као што су САД, Русија, Кина и земље арапског свијета.

Вучић је на почетку свог експозеа рекао да на ситуацију у Србији утицај има и понашање појединих сусједних земаља, попут Хрватске, која "отвара старе ране и рехабилитацијом НДХ доводи у питање безбједност тамошњих Срба и Србије".

Представљање експозеа ће, према најави мандатара, трајати више сати, након чега ће бити отворена расправа о програму владе и избору њених чланова, а по њеном завршетку услиједиће гласање.

Предсједница парламента Маја Гојковић очекује садржајну и озбиљну расправу о новој влади, а њен избор до краја недјеље.

Вучић је јуче поднио приједлог за састав нове владе Србије. Влада ће имати исти број ресора и чиниће је исте странке, а у њој је осам нових имена.

Нови министар државне управе и локалне самоуправе требало би да буде Ана Брнабић, министар привреде Горан Кнежевић, правде Нела Кубуровић, просвјете Младен Шарчевић, културе и информисања Владан Вукосављевић, а пољопривреде Бранислав Недимовић.

Министри без портфеља ће, осим досадашње Јадранке Јоксимовић задужене за европске интеграције, бити и Славица Ђукић Дејановић и Милан Кркобабић.

Вучић нову Владу Србије види као владу напретка и просперитета.

Извор: Срна/Танјуг