latinica  ћирилица
01/08/2016 |  15:57 ⇒ 16:16 | Аутор: РТРС

ХДЗ БиХ: Сви договори без Хрвата мртво слово на папиру; Човић писао европским званичницима

Члан Предсједништва БиХ Драган Човић написао је у писму Европском комесару за проширење Јоханнесу Хану, министру спољних послова Словачке Мирославу Лајчаку и високој представници за спољну политику и безбједност ЕУ Федерики Могерини да је састанак представника два конститутивна народа у БиХ без знања трећег у, како је навео, најмању руку непримјерен.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

"Посебно забрињава то што је након увида у елементе тог тајног договора утврђено да је из Чланка 3. Одлуке о механизму координације, усвојене на Савјету министара БиХ 26. јануара 2016. године и објављене у Службеном гласнику БиХ, елиминисан читав ниво власти који има значајне ингеренције и уставне надлежности", написао је Човић, преноси Кликс.

У међувремену, ХДЗ БиХ је саопштио да се да било какви договори двојице против и без треће стране у БиХ никада нису донијели било какав напредак, а поготово нису донијели добро било коме у БиХ.

Из те странке, реагујући на јучерашњи састанак и договор званичника Републике Српске и БиХ у Источном Сарајеву, поручили су да то што Хрвати у БиХ, за разлику од, како они истичу, учесника игроказа, немају само свој ентитет у БиХ, не значи да се без њихових легалних и легитимних представника, могу и смију правити било какви договори у БиХ и везани за БиХ.

Јучерашњем састанку, коме је домаћин био шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс – Гунар Вигемарк, присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић.

Они су постигли договор о кредиту ММФ-а и механизму координације.

Из ХДЗ-а су поручили и да покушаји да се без Хрвата праве договори на њихову штету нису добронамјерни наспрам било кога у БиХ, а поготову наспрам Хрвата и као такви немају никакву прилику да имају позитиван учинак.

“Сви који мисле да су ексклузивни власници БиХ позивамо да се што прије врате у стварност и да што прије схвате и прихвате да су сви договори без Хрвата само мртво слово на папиру“, рекли су у ХДЗ-у, преносе агенције.