latinica  ћирилица
17/07/2016 |  17:50 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Супротставити се уцјењивачким политикама (ВИДЕО)

У Сарајеву би сутра требало да буде парафиран адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању Европске уније и Босне и Херцеговине.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

Након потписа ССП-а, било је договорено да предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и предсједник Владе Федерације Фадил Новалић потпишу Писмо намјере ММФ-у.

Међутим, њихов страначки шеф Бакир Изетбеговић, поставио је нови услов за усвајање механизма координације.

Лидер Демократског народног савеза сматра да је чиста уцјена Републике Српске што предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и премијер Федерације БиХ, Фадил Новалић намјерно не потписују Писмо намјере ММФ-у. Њиховим уцјенама треба се супротставити каже Павић.

- То је чиста уцјена којој Звиздић и Новалић желе да Република Српска остане без ноца и да тиме докажу да је Српска неспособна и да не може функционисати. Представници Савеза за промјене који су власти у БиХ имају могућност да у Савјету министара блокирају све што Звиздић замисли и према томе морају се супротставити таквим уцјењивачким политикама, рекао је Марко Павић, предсједник ДНС.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић споразум са ММФ-ом условљава усвајањем Механизма координације према сарајевским мјерилима. Српска, сматра Изетбеговић, треба да одустане од одлучивањ консензусом у механизму координације.

- Надам се да ће модифицирати тај захтјев, па да ћемо имати координацијски механизам и коначно аранжман са МФФ-ом, јер то двоје ће остати повезано....то двоје ће остати повезано, истакао је Изетбеговић.

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић за нашу телевизују је изјавила да на уцјене из Сарајева не пристаје.

- Кад се Писмо намјере потпише, и аранжман одобри на Борду директора ММФ-а и новац стави на располаање ентитетима, тек тад можемо наставити да разоварамо о механизму координације. Да ли ће то бити ове или наредне године, или никад, то зависи једино од СДА, а не од Владе Републике Српске, нагласила је Цвијановићева.

Изетбеговић, Звиздић и Новалић угрожавају Реформску агенду и споразуме са другим финансијским институцијама, поручују из Владе. Република Српска требало је да у јулу добије 50 милиона марака од ММФ-а. Уколико се то не догоди, у Влади имају рјешење.

- Уколико она изостане у 2016. ми ћемо, а више од три године нисмо имали подршку ММФ-а, ми ћемо то покушати да надокнадимо задуживањем на домаћем финансијском тржишту, додао је Длибор Томаш, савјетник министра финансија Републике Српске.

Уколико Звиздић и Новалић до понедјељка не пошаљу потписано Писмо намјере, Одбор директора ММФ-а неће 27. јула разматрати аранжман са БиХ.