latinica  ћирилица
28/03/2016 |  18:48 | Аутор: СРНА

"Симон Визентал" осудио скандирање усташког поздрава у Осијеку

Директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф осудио је скандирање усташког поздрава "За дом спремни" током недавне пријатељске фудбалске утакмице између Хрватске и Израела у Осијеку, као и то да нико од надлежних, укључујући хрватског премијера Тихомира Орешковића, није покушао да предузме мјере против оних који су узвикивали спорни слоган.
Ефраим Зуроф - Фото: ТАНЈУГ
Ефраим ЗурофФото: ТАНЈУГ

Зуроф је позвао надлежне да санкционишу навијаче који су учествовали у овом инциденту, истичући да су хрватски навијачи оваквим понашањем показали да се идентификују са усташким режимом који је током Другог свјетског рата починио масовна убиства на хиљаде невиних Срба, Јевреја и Рома.

"Скандирање `За дом спремни` показује очигледну подршку држави чија је влада организовала масовна убиства стотина хиљада припадника мањина и политичких противника", навео је Зуроф.

Он каже да је срамота за Хрватску што ни чланови Хрватског фудбалског савеза, ни министар спорта Предраг Шустар, нису покушали да зауставе такво скандирање, преноси портал "Индекс".

Током утакмице фудбалских репрезентација Хрватске и Израела, одигране 23. марта, стадионом у Осијеку одјекивао је злогласни усташки поздрав "За дом спремни".

Ово је друго упозорење Зурофа хрватској влади за мање од два мјесеца.

Почетком фебруара Зуроф је позвао хрватску Владу да одмах смијени министра културе Златка Хасанбеговића који је рекао да је антифашизам флоскула.

"`Визентал центар` шокиран је именовањем фашисте Златка Хасанбеговића на чело министра културе у Хрватској и захтијева његову смјену", навео је тада Зуроф.

Он је апеловао да хрватска Влада замијени Хасанбеговића особом која је прикладнија за вођење Министарства културе, особом која, како је навео, неће срамотити земљу пред цијелим свијетом.