latinica  ћирилица
18/03/2016 |  10:04 | Аутор: Агенције

Стижу контрацептивне пилуле за мушкарце?

Стручњаци Универзитета "Минесота" су на годишњем састанку Америчког друштва хемичара објавили значајан медицински напредак.
Контрацептивне пилуле за мушкарце? (Фото: news.com.au) -
Контрацептивне пилуле за мушкарце? (Фото: news.com.au)

С обзиром да женске контрацептивне пилуле постоје већ 50 година, научници се и даље баве питањем како „паузирати“ мушку плодност без икаквих здравствених посљедица.

Научници вјерују да су корак ближе открићу безбједне контрацептивне пилуле за мушкарце, преноси Индипендент. 

Стручањаци наводе да су направили мале промјене у претходној верзији мушке пилуле како би била ефикаснија током дужег временског периода и лакша за конзумацију. 

Гунда Герог, који је на челу истраживачког тима, рекао је за лист Тајмс: "Лијек би морао да буде растворљив, тако да би се конзумира орално. Почео би да дјелује врло брзо и не би умањио либидо. Било би безбједно узимати га чак и деценијама", објаснио је Герог.

"Због тога што би неки корисници на крају жељели да имају дјецу, утицај пилуле на плодност био би реверзибилан, без икаквог задржавања болесних утицаја на сперму или ембрион".

Од вазектомије до мушке контрацептивне пилуле – било је много покушаја да се терет контролисања зачећа пребаци на мушкарце.

Господин Бимек, столар који живи у Берлину, тренутно је једини прималац лијека који је и даље у фази испитивања, док је за ову годину планирано да се још 25 мушкараца укључи у истраживање.