latinica  ћирилица
02/02/2016 |  08:36 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Сенатор Круз поразио Трампа (ВИДЕО)

Амерички предсједнички кандидат републиканац Тед Круз поразио је милијардера Доналда Трампа на првом гласању за предсједничке номинације у држави Ајова, док је неријешено за демократе Хилари Клинтон и Бернија Сандерса.

У Ајови су одржани први такозвани "примарни избори" пред предсједничке изборе у новембру.

Круз, конзервативац из Тексаса, освојио је 28 одсто гласова у Ајови у односу на 24 одсто, колико је освојио Трамп у надметању републиканаца.

Марко Рубио, амерички сенатор из Флориде, на трећем је мјесту са 23 одсто.

Клинтонова, бивши државни секретар и Сандерс сенатор из Вермонта освојили су по око 50 одсто. Сандерс је прогласио резултат неријешеним.

Страначка гласања завршавају се 14. јуна у граду Вашингтону, а званично ће номинације бити проглашене на националним конвенцијама двије странке крајем јула.

Систем "прајмариса" или "примарних избора" осмишљен је како би се право избора кандидата за највише функције пребацило са елите на гласаче.

Кандидати, међутим, не добијају директне гласове, већ се на изборима по савезним државама одређује број делегата који би требало да на националним конвенцијама гласају за политичара који је добио гласове у њиховој држави.