latinica  ћирилица
09/12/2015 |  09:05 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

И.Сарајево - 20. Mеђународни фестивал малих сцена и монодраме

У Културном центру Источно Ново Сарајево синоћ је отворен јубиларни 20. Међународни фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву, који ће трајати до суботе, 12. децембра.
И.Н.Сарајево - позоришна сцена - Фото: РТРС
И.Н.Сарајево - позоришна сценаФото: РТРС

Свечаном отварању 20. Међународног фестивала малих сцена и монодраме претходило је отварање изложбе фотографија са Првог фестивала монодраме и малих сцена Републике Српске у ратним Хаџићима.

Директор и селектор Првог фестивала монодраме и малих сцена Републике Српске Раде Симовић истакао је да је вријеме показало да се за Фестивал монодраме, који је почео у Хаџићима 1995. године, може рећи да је најаутентичнија манифестација Републике Српске.

"Огромна је част била што је тада фестивал отворио потпредсједник Републике Српске и један од највећих европских шекспиролога покојни Никола Кољевић. Фестивал је тада био конципиран изразито модерно и играле су се представе на домаће текстове, а имали смо и низ пратећих манифестација", рекао је Симовић.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић истакао је да је Међународни фестивал малих сцена и монодраме манифестација са најдужом традицијом у Источном Сарајеву.

"Морамо се похвалити да смо ове године успјели постићи јако висок ниво квалитета програма захваљујући покровитељима који су ову културну манифестацију препознали као најзначајнију манифестацију у Републици Српској", рекао је Јанковић.

Фестивал је отворен представом Бранислава Нушића "Опасна игра" у извођењу Позоришта "Славија" из Београда, чији је оснивач и директор овог позоришта Батрић Жарковић истакао да је ријеч о тексту написаном у Паризу 1917. години, који до сада никада није игран.

"Јубиларни фестивал заслужује да грађани виде шта је то Нушић написао, а да до сада никада није играно. Позориште `Славија` учествовало је и на првом фестивалу у тада ратним Хаџићима, а и сваких неколико година са по неком представом тако да можемо да се увјеримо како напредује ова манифестација", рекао је Жарковић.

Селектор Фестивала Љубо Божовић подсјетио је да је Први фестивал малих сцена и монодраме Српске у Хаџићима покренут уз велики ентузијазам, те да се тада није могло замислити да ће доживјети такав процват.

"Мора се истаћи да је Први фестивал одржан у рату и да су тада падале гранате. Имали смо срећу да тих фестивалских дана то није био случај, што ће рећи да је култура побиједила и у рату", рекао је Божовић.

Фестивалску публику у Источном Сарајеву поздравио је и савјетник министра за културу Републике Српске Недељко Кајиш, који је званично и отворио фестивал.

Публика ће током манифестације моћи да види пет представа и четири монодраме позоришних институција попут Народног позоришта из Београда, Српског народног позоришта из Новог Сада, те Народног позоришта Републике Српске.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, те општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Публика ће данас имати прилику да види монодраму "Песник за песнике - Момчило Настасијевић" у извођењу и режији Ивана Перковића, а потом представу Жолта Пожгаја "Било једном у мају", коју ће извести глумци позоришта из Никшића.

У четвртак, 10. децембара, на репертоару је монодрама "Надежда Петровић" коју игра Биљана Ђуровић, као и представу Ерика Емануела Шмита "Мали брачни злочин" Народног позоришта Београд.

Глумац Љубомир Бандовић у петак, 11. децембра, представиће се публици монодрамом Душка Премовића "Контраш", а глумци Српског народног позоришта извешће представу Бранислава Нушића "Аутобиографија".

У суботу, 12. децембра, глумац Ирфан Менсур извешће монодраму "Глумац кажи нешто смешно", а Народно позориште Републике Српске представиће се публици представом "Мрешћење шарана" Александра Поповића.