latinica  ћирилица
21/10/2015 |  08:29 | Аутор: СРНА

Данас редовна сједница Парламента Српске

У Бањалуци ће данас бити одржан Колегијум Народне скупштине, а потом ће почети редовна сједница парламента на чијем предложеном дневном реду је консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за период од првих шест мјесеци ове године.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић закључио је касно ноћас рад посебне сједнице парламента Српске и најавио Колегијум за 11.00 часова, а у 12.00 часова почетак седме редовне сједнице парламента.

На предложеном дневном реду сједнице је консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за период од 1. јануара до 30. јуна 2015. године, као и извјештај о ревизији Збирног финансијског извјештаја Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за период од 1. јануара до 31. децембра 2014. године.

На сједници би посланици требало да расправљају и о Нацрту закона о стечају, Нацрту закона о сузбијању корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, Нацрту закона о оружју и муницији, као и о Нацрту закона о граду Зворник.

Нацрт закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске, такође, је на предложеном дневном реду, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о трговини.

Посланици би требало да размотре и Приједлог закона о порезу на непокретности, Приједлог закона о порезу на добит, Приједлог закона о одгођеном плаћању пореског дуга, те Приједлог закона о рачуноводству и ревизији Републике Српске.

На предложеном дневном реду је и Приједлог закона о фискалној одговорности у Републици Српској, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Републике Српске, као и Приједлог закона о измјенама Закона о управној инспекцији.

Очекује се да буде размотрен и Приједлог закључка којим се констатује да градња малих хидроелектрана у Националном парку "Сутјеска" није од јавног и општег интереса за Републику Српску, на основу грађанске иницијативе.

На сједници би требало да буде разматран Приједлог декларације о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, који је предложио народни посланик Драган Чавић, те Приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза.

Пред посланицима би требало да се нађу и извјештај Специјалног тужилаштва о раду за период од 1. јануара 2013. до 23. септембра 2015. године, извјештај о анализи и плану активности по питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина, те Извјештај о сарадњи институција Републике Српске са Хашким трибуналом за период од 1. јануара до 31. децембра 2014. године.

На сједници би требало да буде размотрен и Приједлог стратегије унапређења социјалне заштите ђеце без родитељског старања 2015 – 2020. године, Нацрт стратегије развоја образовања Републике Српске за период 2015 – 2020. године, те Извјештај Администарстивне комисије о реализацији Закључка Народне скупштине Републике Српске од 5. фебруара 2015. године.