latinica  ћирилица
21/10/2015 |  06:36 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Влада није добила одговоре на постављена питања

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се током дискусије на посебној сједници парламента Српске нису могли чути одговори на питања која су постављена представницима из Републике Српске у органима на нивоу БиХ нити поруку да ће позиција Српске у будућности бити заштићена.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

У завршној ријечи 11. посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске Цвијановићева је нагласила да је Влада управо намјеравала да кроз дијалог дефинише кораке и смјернице понашања за наредни период.

"За приче и пријетње које смо могли данас да чујемо могу рећи да сам шокирана, иако нисам особа коју је лако шокирати", истакла је Цвијановићева додајући да је посебно шокирана излагањем министра /спољне трговине и економских односа БиХ Мирка/ Шаровића.

Она је нагласила да је, по свему судећи, проблем пуно већи од онога што је Влада претпостаљала када је припремала материјале за посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске.

Она је рекла да жали што је сједница добила друге токове од оних које је и лично очекивала.

"Улога предсједника Владе је да штити позицију Републике Српске као и других изабраних представника и институције Републике Српске посебно оних који су испред Републике Српске изабрани да на неком другом мјесту врше неке функције", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да не може да вјерује да неко, и поред свега реченог, написаног и анализираног, не разумије да треба да се исправе учињене грешке.

Према њеним ријечима, Влада је заинтересована да види да ли ће бити исправљени сви наведени и дефинисани проблеми и да ли ће се понављати такве праксе на које се посебном сједницом жељело упозорити.

"Само нас је ово интересовало да бисмо могли да одредимо свој однос према људима и институцијама који очито занемарују уставне надлежности Владе Српске, дерогирају њене акте, шкрабају и бришу дијелове које је Влада написала, блокирају новац који је парламент Српске одобрио и све друге ствари које смо набројали", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да Влада има интерес да поправи све што је штетно учињено и да се направи пракса и договор да се такво нешто не понови.