latinica  ћирилица
20/10/2015 |  19:30 | Аутор: РТРС

НСРС о уставном положају РС и заштити њених интереса на бх. нивоу, РТРС плус (ВИДЕО)

Због одлука које су представници политичких партија из Српске донијели током ове године, које су супротне званичним ставовима Владе и штетне по политичке и економске интересе, те по уставни положај Републике, НСРС одржала је посебну сједницу са само једном тачком дневног реда "Уставни положај РС и заштита њених интереса на нивоу БиХ".
Посебна сједница НС Републике Српске - Фото: Screenshot
Посебна сједница НС Републике СрпскеФото: Screenshot

01.00... Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Марко Видаковић рекао је да није тачно да је састав текста уговора са Исламском заједницом, који је усвојио Савјет министара БиХ, истовјетан са уговорима које БиХ има са Ватиканом и Српском православном црквом.

Видаковић је рекао да се у уговору наводи да је Исламска заједница самостална у материјалном и финансијском пословању и да то не може бити предмет државне контроле, осим у случају контролисања утрошка средстава које ова заједница добија за одређене намјере од БиХ или других нивоа власти. Он је истакао да се ова одредба не налази у уговорима који су потписани са Ватиканом и СПЦ.

"Зашто се онда у уговору са Исламском заједницом налази овај текст и ако то буде усвојено знамо које посљедице ће имати Република Српска и БиХ", рекао је Видаковић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица упитао је чему служе кредити које узима Република Српска од којих су неки, како је навео, и незаконити. Он је оцијенио да се о националном балансу при избору чланова Комисије за примјену програма заштите свједока требало размишљати када се доносио закон о тој комисији, којим је предвиђено које институције бирају три члана.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић је рекао да ће предложити закључак којим се тражи од Владе Српске и представника Српске на нивоу БиХ да одмах започну разговоре с циљем успостављања комуникације засноване на међусобном поштовању ради провођења активности из Реформске агенде.

23.26... Посланик Слободног демократског српског клуба Ненад Стевандић позвао је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на јединство и консензус у одбрани интереса Српске.

Стевандић је позвао посланике да усвоје закључак којим би се заштитила држављанства људи из Републике Српске Крајине који су након 1995. године стекли држављанство БиХ, поводом ревизије држављанстава које је најавило Министарство цивилних послова БиХ.

Он је рекао да би, када је ријеч о таквим стварима, требало имати консензус, а да су се током данашње сједнице могли уочити непомирљиви тонови које грађани Српске не подржавају.

"Ово је данас било такмичење ко је када пренио надлежности", истакао је Стевандић и додао да је, према његовим анализама, највише надлежности пренесено 2003. године.

Посланик СНСД-а Радован Вуковић истакао је да су потпуно тачни и оправдани сви наводи из скупштинских материјала који су данас разматрани а говоре о одбијању споразума са Свјетском банком, о тузланском аеродрому, Реформској агенди, бечкој конференцији, распореду средстава из буџетске резерве и сличним примјерима.

"Чини ми се да нам консензус никада није био потребнији. Српска је још моћна Република и ми треба да је бранимо", истакао је Вуковић. Он је додао да су од деведесетих година па на овамо српском народу многе ствари "потуране".

Посланик НДП-а Драган Чавић истакао је да је уставни положај Српске одличан, али да је економски показетељи стављају на дно Европе.

Посланик СРС Републике Српске Миланко Михајлица оцијенио је да се сви слажу да треба сарађивати, али да "дубоко подијељена национална политика потиче, прије свега, од владајуће коалиције".

.....

Предсједница Владе Жељка Цвијановић нагласила је на почетку сједнице да је сједница изнуђена, а не жељена, јер ни на један други начин није могла да утиче на одлуке представника Српске на нивоу БиХ који су ингорисали њихове дописе. За вријеме излагања премијерка посланици опозиције напустили су скупштинску салу. 

Премијерка Српске констатовала да је ово први период у посљедњих 20 година када је прекинута комуникација између српских представника на ентитетском и бх. нивоу власти. За опозицију, међутим, која сматра да није дужна да одговора на питање Владе, Цвијановићева каже да је дужна да одговори грађанима Српске. И то на многобројна питања, између осталог, и зашто су грађанима ускратили 30 милиона марака повољног кредита од Свјетске банке.

Исте те партије, како каже, блокирале су прошле године 41 милион добити од Електропреноса. Иако је била ријеч о сопственим, а не кредитним средствима, опет су настојали да спријече да дођу у буџет Српске. Али су на Бечкој конференцији, каже Цвијановићева, учинили све да се изборе за средства која ће ићи у пројекте на територији ФБиХ. Грађани Српске добили су тек шест милиона за мост у Градишци.

У свом излагању, премијерка је рекла да су српски чланови Савјета министара БиХ дозволили да имовином Српске у Агеницији за ваздухопловство управљају Хрвати и Бошњаци коју су незаконито изабрали руководство, без Срба. Или, примјера ради, постојање Комисије за заштиту идентитета без иједног српског члана.

Погледајте прилог из Дневника 2:

Дјеловање бх. институција, уз пристанак српских представника, изазвало је бројне проблеме по Републику Српску, каже Цвијановићева. Неке је, каже, Влада успјела да ријеши, као на примјер, враћањем Реформске агенде, која је већ била изгласана, на дораду седам пута. Међутим, многе није, и због тога је данашња сједница била неопходна, закључила је премијерка Српске. 

Ријеч у скупштинској сали имали су и замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Младен Босић и предсједавајући Дома народа Огњен Тадић. Поручују да нема преноса надлежности.

Дa ли је оваква сједница били потребна или није? Да ли је је заснована на импровизацији или аргументима? Да ли је Народна скупштина Републике Српске данашњим засједањем изашла из својих уставних оквира? Све ово као дилему наметнули су посланици током расправе. Мало редовне дискусије, много више реплика, али и "повреда Пословника" на које су се посланици оба блока позивали. Ни овај пут нису изостале међусобне оптужбе, али ни позиви на дијалог. Јесу ли ближи јединству или још дубљим подјелама?

Након једночасовног уводног излагања предсједнице Владе, Парламенту се обратио Младен Босић, рекавши да се са причом о преносу надлежности закаснило и да ју је требало отворити прије 18 година. СНСД је оптужио да води политику "конфликта" и задуживања. Рекао је да СДС и даље неће гласати "за кредите који немају намјену."

Да су српски представници у власти на нивоу БиХ боље читали, можда би и разумјели намјену помоћи Свјетске банке Републици Српској од 30 милиона, коју су блокирали, одговарила је премијерка Српске.

- Кажете да ви штитите буџет од задужења, а имате плате од 7,5 хиљада марка. Тамо лијепо пише да је намјена за развој Републике Српске и њеним грађанима.... - навела је премијерка.

Док се Цвијановићева обраћала у Скупштини, Огњен Тадић је на непримјерен и вулгаран начин вријеђао предсједницу Владе, након чега је заједно с страначким шефом напустио скупштинску салу.

Радован Вишковић, предсједник посланичког клуба СНСД, истакао је да није примјерено да неко некоме каже "марш и стидите се" и да то није рјечник за НСРС.

Много примјеренијим тоном, Тадић се обратио Парламенту увјеравајући посалнике да представници СДС, ПДП и НДП у бх. институцијама уважавају више од 90 одсто сугестија које им Влада Српске упути. Сматра да је погрешно постављена теза да је актуелна Влада непогрешива. Као и његов страначки шеф оцјењује да се Влада бави послом који није у њеној надлежности.

Реплика на реплику и тако укруг. Тема посебне сједнице више од три часа била је у другом плану. Због чега су у Сарајеву гласали за штетне одлуке – није било конкретног одговора, осим тврдњи да нема преноса надлежности.

Како год, СНСД сматра да је расправа показала да постоји могућност за договор два српска блока.

Никола Шпирић, потпредсједник СНСД и посланик ПС БиХ, каже да се рјешење не може пронаћи "ако само будемо гледали у ретровизор. Без сарадње немогуће је бранити интерес Републике Српске на било ком нивоу". Хоће ли љути ривали и даље гледати у ретровизор - усвајати одлуке и стављати потпис без читања и сагласности институција Српске. Одговор ће посланици тражити до касно у ноћ!

.....

У вечерњем дијелу посебне сједнице Народне скупштине посланици су наставили расправу о уставном положају Српске и заштити њених интереса на нивоу заједничких институција БиХ. Опозиција је и даље тврдила да за ову сједницу није било потребе и да нема преноса надлежности, док власт сматра да представници Српске на нивоу БиХ праве основу да се то деси убудуће. Највише расправе изазвало је излагање министра за економске односе у Савјету министара БиХ Мирка Шаровића. 

"Нисам дошао да се правдам, нисам за одржавање ове сједнице, али сам дошао због посланика", рекао је у свом излагању, између осталог, Мирко Шаровић. Каже да што се тиче подјеле новца из државне текуће резерве није дужан да одговара Влади Републике Српске: "Не питам ни ја како се дијели текућа резерва Републике Српске, нити ме пуно занима. Ми за то одговарамо и полажемо рачуне неком другом".

Марко Видаковић из СНСД-а запитао је коме рачуне полаже Шаровић, а Маринко Божовић из СДС-а поручује: "Имају ревизорске службе..."

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је данас очекивао одговор на питање шта ради Централна банка БиХ у вези са новцем који припада ентитетима, а којим се жели направити фонд, потом агенција за мала и средња предузећа, а затим и министарство привреде на нивоу БиХ.

Тегелтија је истакао да су овакве иницијативе постојале и ранијих година, али да су увијек биле спријечене, те да су сада поново извучене из "ладице".

Похвалио се министар Шаровић и уговором са Турском о превозу свјежег меса са бањалучког Аеродрома, а из власти су га подсјетили да је посао са турским партнером склопљен прије формирања Савјета министара.

Из Владе кажу да је спорно то што се формира одбор за инвестиције као савјетодавно тијело Савјету министара, које ће кажу доносити обавезујуће одлуке за све нивое власти. Шаровић у томе не види проблем.

Власт пита зашто су представници Српске у Савјету министара БиХ подржали именовање Јанеза Копача за директора Енергетске заједнице за југоисточну Европу који је, каже Игор Жунић из СНСД-а, говорио да су Срби и Хрвати криви за рат.