latinica  ћирилица
01/09/2015 |  20:26 | Аутор: Независне

Вјежбање вам може продужити живот за седам година

Само 25 минута брзог ходања дневно може вам продужити живот за седам година, кажу истраживачи.

Они су открили да умјерена физичка активност код особа које су у педесетим и шездесетим годинама живота смањује ризик од смрти усљед срчаног удара за половину.

Иначе, болести срца су највеће “убице“ на свијету, а раније је доказано да вјежбање смањује ризик за њихов настанак, тако што спријечава гојазност и дијабетес.

Нова студија представљена на Конгресу Европског друштва кардиолога сугерише да редовна физичка активност чак продужава живот.

Група од 69 здравих непушача, старости између 30 и 60 година, која није редовно вјежбала, тестирана је у оквиру нове студије на Зарланд универзитету у Њемачкој.

Тестови крви током шест мјесеци редовног аеробног вјежбања, ХИТ вјежбања и вјежбања под оптерећењем показали су успоравање процеса старења и регенерацију ДНК.

“Никад нећемо успјети да потпуно избјегнемо старост, али можемо да је одложимо. Можемо изгледати младолико и у седамдесетим и живјети и до 90 година“, каже Санџеј Шарма, професор наслиједних кардиолошких обољења на Универзитетским клиникама Сент Џорџ у Лондону.

“Вежбање вам купује од три до седам додатних година живота. Оно је антидепресив, побољшава когнитивне функције и доказано одлаже почетак деменције“.