latinica  ћирилица
19/08/2015 |  16:59 | Аутор: РТС

Бундестаг дао "зелено свјетло" за пакет помоћи Грчкој

Њемачки Бундестаг дао је "зелено свјетло" за нови пакет помоћи Грчкој, вриједан 86 милијарди евра, а њемачки медији процјењују да је међу противницима даље помоћи Атини било и око 55 посланика из редова демохришћана канцеларке Ангеле Меркел.
Бундестаг - Фото: AP
БундестагФото: AP

За нови пакет помоћи гласала су 444 посланика, против је било 113, а уздржаних 18 посланика.

Међу онима који су били против, су и посланици из редова такође владајућих социјалдемократа, али и опозиционе Љевице, који су гласали против, уз аргумент да су Грчкој постављени веома тешки услови.


Њемачка је једна од неколико чланица еврозоне чији парламент треба да да "зелено свјетло" пакету помоћи Грчкој, прије него што та помоћ почне да се исплаћује.

Гласању у Бундестагу претходила су уводна изагања, као и жестоке посланичке дискусије у којима се, ипак, указало на потребу солидарности, компромиса и даље помоћи Грчкој, како би она поново "стала на ноге".

Министар финансија Волфгаг Шојбле бранио је нови пакет помоћи Грчкој и рекао да је то у интересу Грчке и у интересу Европе.

"Нема гаранција да ће то функционисати и увијек може да има сумњи", рекао је Шојбле.

Шојбле је рекао да би, узимајући у обзир чињеницу да је грчки парламент већ одобрио већину мјера реформи, било "неодговорно не искористити шансу за нови почетак у Грчкој".