latinica  ћирилица
13/07/2015 |  08:05 | Аутор: Б92

Шарић крив за шверц кокаина, осуђен на 20 година

У Специјалном суду данас је Дарко Шарић осуђен на 20 година затвора због шверца 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу.

На вишегодишње затворске казне осуђени су и чланови његове групе, тако да је Горан Соковић добио 20 година, Жељко Вујановић 18 година, Родољуб Радуловић, који је у бјекству, 11 година и шест мјесеци.

Изрицање пресуде, коју је више од сат времена читао судија Синиша Петровић, пратили су многе домаће и стране новинарске екипе.

Шарић крив за шверц кокаина, осуђен на 20 година

Специјални суд прогласио је кривим Дарка Шарића за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.

Кривима су проглашени и сви оптужени. Шарић, као ни његов адвокат нису се појавили у судници.

Ово је првостепена пресуда на коју незадовољне стране имају право жалбе Апелационом суду.

Тужилаштво за организовани криминал је у својој завршној ријечи предложило Специјалном суду да Шарића и остале осуди на максималну казну затвора од 30 до 40 година затвора, док је Шарић тврдио да нема доказа да он организатор шверца кокаина и да су му оптужбе измонтиране вољом бивше власти. 

Београд: Изрицање пресуде Шарићу

Специјални суд у Београду данас би требало да изрекне пресуду Дарку Шарићу и припадницима његове групе оптуженим за организовање шверца 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Европу.

То ће бити првостепена пресуда на коју ће моћи да се уложи жалба Апелационом суду, преносе београдски медији.

Поступак, који је вођен по шест спојених оптужница против укупно 36 окривљених, од којих је њих 14 још у бјекству, почео је у октобру 2009. године хапшењем првих осумњичених и пљенидбом око двије тоне кокаина у Уругвају.

Дарку Шарићу суђено у одсуству, све док се није предао властима 18. марта 2014. године и од тада се налази у притвору.

Све вријеме трајања поступка Шарић је негирао кривицу, тврдећи да нема доказа да је он организатор шверца кокаина и да је процес политички монтиран.

У завршној ријечи Тужилаштво за организовани криминал затражило је да Шарић и остали оптужени буду осуђени на максималне казне затвора од 30 до 40 година уз оцјену да за оптужене нема олакшавајућих околности, јер су све "радили са директним умишљајем, а побуде су биле исљкучиво стицање енормне финансијске користи".

На оптуженицкој клупи Специјалног суда у Београду, осим Шарића још је девет оптужених, девет је закључило споразум о признању кривице, а тројица су добила статус свједока сарадника.

На оптуженичкој клупи су осим Шарића, Никола Димитријевић, Жељко Вујановић, Милош Цајић, Борислав Туњић, Никола Димитријевић, Живко Сибински, Бобан Стојиљковић, Марко Дабовић и Александра Мишић.

У бјекству су још Родољуб Радуловић, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Тошић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић и за њима је расписана Интерполова потјерница.

Дарко Тошић ухапшен је 5. јула у Амстердаму, али према посљедњим информацијама, холандске власти га још нису изручиле Србији.

Многима су током судског поступка трајно одузети станови, аутомобили и новац, чиме се у буџет Србије слило више од милион евра.

Изрицање пресуде заказано је за 10.00 часова.(СРНА)