latinica  ћирилица
20/05/2015 |  22:03 | Аутор: Блиц

Српски хемичар на прагу открића лијека за еболу

Тим научника, на чијем је челу српски хемичар Богдан А. Шолаја, професор Хемијског факултета у Београду и редован члан Српске академије наука и уметности, открио је лијек којим је успјешно третирано до 90 одсто мишева изложених вирусу еболе, објавио је Медикал прес.
Ебола (илустрација) - Фото: AP
Ебола (илустрација)Фото: AP

Док неки истраживачи развијају вакцине да спријече заразу, други се фокусирају на лијекове за ову болест. Они истражују низ једињења, укључујући постојеће лијекове за маларију и грип. Шолајин тим испитује могуће видове лијечења проучавањем категорије молекула, тзв. diazachrysenes, за које је лабораторијским тестовима утврђено да нису токсичне и да су ефективне против најјачег бактеријског токсина - botulinum neurotoxin. 

Трагајући за потенцијалним лијеком против еболе, научници су сузили испитивање на неколико diazachrysenes молекула. У њиховој студији, чак 70 до 90 одсто мишева који су примили једно од три експериментална једињења преживјело је инфекцију и није било никаквих очигледних споредних ефеката, наводи Медикал прес.

Америчка Агенција за храну и лијекове тек треба да одобри неки лијек или вакцину против вируса еболе, којим је од избијања епидемије у децембру 2013. заражено више од 25.000, а умрло око 10.000 особа, указали су Шолаја, Река Г. Панчал и остали научници у тиму.