latinica  ћирилица
11/05/2015 |  18:10 | Аутор: СРНА

Тројица терориста из Куманова у Бијелој књизи Владе Србије

Тројица терориста који су се борили у Куманову од раније су познати српској полицији као официри такозване ОВК и њихова имена се налазе у Бјелој књизи Владе Србије са описом злочина које су починили на територији Косова и Метохије.
Куманово - Фото: ТАНЈУГ
КумановоФото: ТАНЈУГ

Према подацима из Бијеле књиге, бивши официр албанске армије Адем Шеху активно је учествовао у обуци албанских терориста у камповима у Албанији, а по доласку на Космет у јуну 1999. године постао је један од руководилаца такозване ОВК у оперативној зони Лаб.

Чланови групе којом је руководио Шеху убили су 31. августа 1999. године у рејону села Зебнице Драгана Перића из Грачанице, Синишу Марковића из Бадовца и Н. Јовановића из Сушице, преносе београдски медији.

Ова група је отела Милорада Поповића, а одговорна је и за отмице Славише Стевића из Бадовца и Предрага Микића званог Прота из Сушице.

Након потписивања Кумановског споразума, главни штаб ОВК оперативне зоне Лаб, у којем се налазио Шеху, донио је одлуку о формирању илегалних терористичких група, задужених за етничко чишћење на подручју општина Подујево и Приштина.

Почетком децембра 2000. године Шеху се вратио у Албанију, гдје је наставио са активностима у оквиру такозване Албанске националне армије.

Други терориста из Куманова који је познат српским властима по злодјелима на Космету је Малић Ндрецај, који је био командант 132. бригаде ОВК, зване "Мурат Зенељи", са сједиштем у селу Јабланица, која је руководила затвором у којем су мучени и убијани киднаповани Срби.

По доласку КФОР-а и УНМИК-а на Космет руководио је специјалном јединицом званом "Зла река", чији су припадници извршили велики број кривичних дјела над неалбанским становништвом на подручју Ђаковице.

Према инструкцијама Рамуша Харадинаја, Ндрецај је раније учествовао у оружаним сукобима у Куманову гдје је предводио терористичку групу у оквиру ОНА, при чему је користио псеудоним "командант Маља".

Њега су због илегалне трговине оружјем и складиштења оружја у непосредној близини административне границе са југом Србије, као и државне границе са Македонијом 2003. године ухапсили припадници КФОР-а, али је након извјесног времена био пуштен.

Међу терористима из Куманова који су због злочина на Космету познати српским властима налази се и Сами Укшини из Ђаковице, који је заједно са Садријем Авдуљијем формирао и руководио терористичком групом која је дјеловала на подручју Ђаковице и извршила више оружаних напада 1998. године на припаднике МУП Србије и Војске Југославије.

Био је замјеник Малића Ндрецаја, команданта оперативне зоне Куманово, којој је припадала 113. бригада "Исмет Јашари", на челу са Куштримом Хоџом.