latinica  ћирилица
30/12/2014 |  12:53 | Аутор: РТРС

Пријеми поводом Дана и Крсне славе Српске

Пријеми у Палати Републике поводом 9. јануара, Дана и Крсне славе Републике Српске Стефандана, настављени су и данас.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: СРНА
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: СРНА

 

Предсједник републике Српске Милорад Додик примио је делегације Народне скупштине, Вијећа народа и Владе Српске, али и представнике Српске у заједничким органима БиХ. Пријем је организован и за представнике вјерских заједница.

Савчић: Састанка о кључним питањима

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да су представници борачких организација добили увјеравања од предсједника Српске Милорада Додика да ће у најскорије вријеме бити одржан састанак на којем ће морати да буду дати одговори на кључна питања која оптерећују Српску.Према његовим ријечима, у рад тог састанка биће укључен и републички Сенат.

"На тематским састанцима биће говора и о положају борачких категорија у Српској и рјешавању њихових проблема", рекао је Савчић данас новинарима, након пријема код предсједника Републике Српске Милорада Додика за представнике борачких организација и делегацију пензионисаних генерала Српске поводом 9. јануара - Дана и крсне славе Републике Српске Светог архиђакона Стефана.

Савчић је рекао да није задовољан усвојеним буџетом Српске за борачке категорије, посебно што није прошао закључак скупштинског Одбора за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске који је Одбор једногласно донио, а односи се на то да се Влада обавеже да ће пружити правну и сваку другу помоћ лицима оптуженим за ратне злочине.

"Не видим разлог због којег овај закључак није прихваћен у парламенту Српске, али сам увјерен да ћемо то морати да исправимо у што скорије вријеме", напоменуо је Савчић.

Присјећајући се дана када су српски посланици у парламентарној скупштини БиХ 1992. године донијели одлуку о проглашењу Републике Српске, Савчић је рекао да је та одлука донесена као крајњи израз потребе, зато што се у то вријеме није могла на други начин остварити равноправност српског народа у тадашњој БиХ.

"На нивоу БиХ и данас се врши одређена дискриминација према Србима по разним основама, поготово јер се највећи број лица из реда српског народа оптужује за ратне злочине и процесуира пред разним судовима", рекао је Савчић.

Савчић је рекао да се више од 600 лица налази у разним фазама процесуирања, од којих је некима већ пресуђено, а нека су већ одслужила казне.

Ђокић: Циљ Владе значајна подршка привреди

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је циљ Владе Српске да у идућој години значајније подржи привреду Српске.

"Циљ нам је да помогнемо привреди да се значајније развија и јача, те да јој омогућимо видове растерећења које она захтијева, и да истовремено обезбиједимо сигуран раст ако такве мјере буду одобраване", рекао је Ђокић данас новинарима у Бањалуци, након пријема за привреднике код предсједника Републике Српске Милорада Додика поводом обиљежавања 9. јануара - Дана и крсне славе Српске Светог архиђакона Стефана.

Ђокић је напоменуо да је Економска политика Републике Српске за 2015. дефинисана тако да је привредни сектор кичма те политике и да у свим индустријским и привреднима гранама Српске треба појачати активне мјере које су наведене у тој политици.

Он је рекао да ће постојати и низ мјера које ће се касније секторски разрађивати, гдје ће бројни привредни субјекти и различити нивои власти који ће учествовати у њиховом провођењу дефинисати програме дјеловања.

Ђокић је нагласио да је Влада Српске ставила до знања да постоје сектори у којима се може хитно дјеловати и гдје могу бити остварени посебни резултати.

"Једна од мјера у сектору индустрије је реиндустријализација, што подразумијева промјену одређених законских рјешења у тој области, увођење неких нових рјешења, те стварање амбијента у којима ће Српска бити мјесто за добре инвестиције", навео је Ђокић.

Он је рекао да, прије свега, нагласак треба бити на домаћим инвеститорима и онима који су већ инвестирали капитал, да га развијају, те да се Српска приближи свим тржиштима на којима није до сада била у довољној мјери.

Ђокић је рекао да нагласак треба бити и на борби за квалитетније уређење тржишта и граничних прелаза у БиХ.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да очекује да ће након усвајања Економске политике за 2015. годину у парламенту Српске овај документ бити досљедно проведен.

"Очекујемо да сви који су говорили о томе како треба привреду Српске подржати то и проведу, и да будемо од ријечи у свему што смо обећали", рекао је Ђурић новинарима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је добром сарадњу републичких институција са вјерским заједницама и нагласио да ће она и даље бити настављена.