latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 26/08/2024 | 09:22

Студенти повезују БиХ и Европску унију (ВИДЕО/АУДИО)

У оквиру програма Европске уније за младе у БиХ "Генерација промјена", тим који чини шест студенткиња из Бијељине и Сарајева, побиједио је у дигиталном такмичењу. Награђене су студијским путовањем у Брисел, гдје ће моћи да сазнају више о раду институција Европске уније.Ове године урађена су укупно четири видеа студената која приказују повезницу између Европске уније и Босне и Херцеговине истичући традицију, културу,обичаје, разноликост њених народа, природне ресурсе и туристичи потенцијал кроз виђење нове генерације младих у Босни и Херцеговини.

"Повезани кроз добро – Повезани кроз кораке" побједнички је видео дигиталног такмичења студената свих осам јавних универзитета у Босни и Херцеговини. Најбољи је тим студената Факултета пословне економије из Бијељине Универзитета Источно Сарајево и Економског факултета Универзитета у Сарајеву.

 "Пријатељство и дружење траје и стварно ми је лијепо, поготово ова наша побједа коју смо освојиле, тај пут у Брисел је нешто  као вишњица на врху торте за сав наш труд ни рад на пројекту“, рекла је Марија Тубић студенткиња Факултета пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву.


Видео приказује јединствену културу и насљеђе Босне и Херцеговине које повезује људе кроз генерације.

 
„Изванредна прилика да покажемо нашу државу у што бољем свјетлу како она и заслужује с обзиром на то колико имамо предивну традицију, обичаје и културу“, каже  Миа Емина Боровац студенткиња Економског факултета Универзитета у Сарајеву.

"Сви видеи који су урађени имали су преко пт милиона прегледа, а наш видео је имао више два милиона прегледа, заиста велики број позитивних реакција, позитивних коментара који су пристизали не само из наше државе већ из регије“, мишљења је Исидора Мандић студенткиња Економског факултета Универзитета у Сарајеву.


Дјевојке издвајају овај пројекат од других, у којем су учествовале због креативности, идеја и дружења.

"Фантастично, одушевљена сам и поносна на своје цуре као и на цуре из Сарајева и на цијели свој тим.Пројекат је био веома занимљив, упознавање много нових људи, људи са искуством и талентованих.Поред тога свега, било је и забаве и хумора", преноси своје искуство учешћа у такмичењу Дејана Недић студенткиња Факултета пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву.

Четири тима такмичила су се у креирању занимљивих видео сценарија, радећи заједно с професионалним продукцијским тимом.

Цијело вријеме нас је пратила позитивна и пријатељска енергија и од учесника и од оснивача  и то нам је дало мотивацију да дамо свој максимум и креативност и створимо пројекте који су најбољи за нас и за Босну и Херцеговину", изјавила је Јована Пејић студенткиња Факултета пословне економије у Бијељини Универзитета у Источном Сарајеву.

Млади и талентовани заслужују да имају више простора за рад, посебно када тиме доприносе развоју.

 
„Ми смо млади на којима држава остаје и ми смо ти који требају радити за ову државу.Ми у Брисел идемо са жељом да покушамо институцијама и људима у држави да су наши млади људи квалитетни", рекла је Наира Чамџић студенткиња Економског факултета Универзитета у Сарајеву.
 
Ово је потврда креативности и потврда амбициозности младих људи и мени даје наду у будућност да ће ова земља једног дана истински и постати чланица Европске уније“, изјавио је Јохан Сатлер шеф Делегегације Европске уније у Босни и Херцеговини на пријему за учеснике програма "Генерација промјена" одржаном у Музеју књижевности и позоришне умјетности у Сарајеву.


Ове године, у програму Европске уније „Генерација промјена“, у различитим активностима учествовало је око 600 младих из Босне и Херцеговине.

ТВ репортажа:

Радио репортажа: