latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 24/08/2024 | 19:56

ЕУ4Агри: финансијска подршка пољопривредно-прехрамбеном сектору (ВИДЕО/АУДИО)

Европска унија је додијелила 35 милиона евра за пољопривреду и рурални развој, сигурност хране, ветеринарство и фитосанитарни сектор у Босни и Херцеговини уз суфинансирање Развојног програма Уједињених нација и Чешке развојне агенције у оквиру пројеката Европска за пољопривреду и ЕУ за опоравак пољопривреде од 2020. године. Ова финансијска подршка омогућила је да више од 2.000 пољопривредних произвођача, прерађивача, малих и средњих предузећа и задруга превазиђу посљедице изазване пандемијом Covida- 19, да се опораве, стекну пословну отпорност и наставе пословање као и да се пољопривредни и прехрамбени сектор модернизује.

Фарма музних крава у Добрињи код Модриче има нову опрему која ће омогућити ефикаснију производњу млијека по савременим стандардима.Посебно се води рачуна о хуманом држању стоке на овој фарми полуслободног типа. 
"Захваљујући Европској унији добили смо четири машине: роло-пресу,ТМР уређај за прављење хране за стоку, цистерну и приколицу од 10 тона", каже власник фарме Јово Стевић из Добриња код Модриче.


Уз финансијску подршку Европске уније и у Хан Пијеску пољопривредно газдинство унапређује производњу млијечних производа међу којима романијског скоруп кајмака с ознаком географског поријекла.
 
"Уз помоћ ЕУ набавила сам дупликатор за млијеко, пресу и ове остале машине које се налазе у лабораторију", изјавила је Нада Максимовић из Хан Пијеска.  


Подржан је и ресторан са смјештајним капацитетима, који је побољшао енергетску ефикасност и отворио нова радна мјеста.
 
"Уз ЕУ4агри створили смо много боље услове за наше кориснике да они имају много боље услове", каже Мирослав Тодоровић из Хан Пијеска. 

У оквиру иницијативе, један почетник у руралном туризму опремио је традиционалну кућу за одмор.Планинарско друштво је набавило насавременије бицикле и основало секцију што је створило предуслове за организацију догађаја који окупљају љубитеље бициклизма из шире регије.
 
"Уз помоћ ЕУ развијамо рурални туризам у Хан Пијеску", каже Бобан Матић Хан Пијеска. 

Овим инвестицијама, поред финансијске подршке, пружена је прилика за едукацију, организовану у оквиру овог пројекта, као и за умрежавање локалних произвођача.
 
"Да се крене мало промишљати туристички и да се не само инвестицијама у руралну инфраструктуру и у њихове капацитете у смислу опреме и грађевинских радова истовремено ради на унапређењу њихових капацитета у смислу едукације за бављење руралним туризмом", изјавила је Славица Ашоња самостални стручни сарадник у општини Хан Пијесак.

Подршка развоју туризма на селу један је од бројних пројеката реализованих у 27 објављених јавних позива за финансијску подршку приватном сектору у пољопривредно прехрамбеној индустрији.
 
"Подржали преко 290 пројеката и више од 2.000 корисника.Такође, сачувана су постојећа радна мјеста ,а је створено  је 475 нових радних мјеста", изјавила је Нежла Адилагић менаџерка пројекта ЕУ4Агри. 

Интересовање је велико и готово су свакодневни упити произвођача, прерађивача, добављача о начину приступања фондовима Европске уније и о новим јавним позивима о којима се све информације налазе на интернет страницама Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини.
 
"Сви смо учили у том процесу ,од надлежних институција,до нас на пројекту, од самих корисника који су учили како писати пословне планове ,пројектне приједлоге и како имплементирати средства, како оправдати то повјерење да би сутра били спремни , надам се, за много озбиљније и веће фондове у овом сектору", каже Нежла Адилагић менаџерка пројекта ЕУ4Агри. 

Пројекат ЕУ за пољопривреду (ЕУ4Агри) уз Чешку развојну агенцију, даје велики допринос развоју политика попут израде Стратешког плана за рурални развој БиХ до 2027.године као и значајну техничку подршку изради Закона о вину чије потпуно ступање на снагу зависи од израде сета подзаконских аката која је у току као и развоју винарског регистра.

ТВ репортажа

 

Радио репортажа