latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 19/08/2024 | 08:35

Бањалука шири туристичку понуду средствима ЕУ фондова (ВИДЕО/АУДИО)

Бањалука учествује у пројекту развоја туризма који је суфинансиран из европских фондова.Представиће се и промовисати природно и нематеријално културно насљеђе регије Бањалука и укључивање у нову регионалну тематску руту -Мистични Дунав“ у којој учествује још девет земаља међу којима су Србија, Хрватска, и Словенија.


Бањалука привлачи све више посјетилаца међу којима и туристе који желе да уживају у природи, на селу, далеко од уобичајених гужви.Туристи из Норвешке највише се допада ријека Врбас, туристкиња из САД-а каже да су то људи и култура, док посјетилац из Србије каже да је Бањалука лијеп град са гостопримљивим становницима.

Препознајући потребе туриста, Бањалука шири понуду уз континуирану финансијску подршку Европске уније. Мјесна заједница Пискавица и још неколико локација у Поткозарју биће на регионалној туристичкој рути захваљујући и учешћу  Развојне агенције  града Банљалука у транснационалном пројекту Интеррег програма за Дунавску регију са још 10 партнера из 9 земаља.
 

"Ту смо фокусирани на анализу територије у смислу идентификације природног и културног нематеријалног насљеђа с циљем да валоризујемо и претворимо оно што је најбоље у туристички производ који ће бити укључен у транснационалну руту која се зове "Мистични Дунав", изјавила је Весна Маринковић Војводић из Развојне агенција града Бањалука. 

Циљ је направити привлачан туристички садржај и кроз тзв. приповједање повезати насљеђе, развој и промоцију.


"Да не показујемо само природне љепоте него културно насљеђе, да то буде интеракција са локалном заједницом која ће учествовати у пружању услуге за тај туристички производ и на тај начин да сама себе запосли", рекла је Весна Маринковић Војводић  из Развојне агенција града Бањалука.

Интересовање за посјете селима расте посљедњих година ,посебно након пандемије Совида -а 19 потврђују у туристичкој организацији која учествује у овом пројекту.Такав тренд препознаје и град и инвестицијама у инфраструктуру ствара предуслове за развој приградских мјеста.

"То је једна вриједност која је до сада била неискориштена.Управо ће пројекат "Мистични Дунав" показати локалном становништву ,извући из заборава и завјештати неке од тих прича које ће они моћи да користе касније у својим туристичким понудама и  на тај начин могу да остваре и додатне приходе за себе и своје породице.Наш главни посао је промоција и ми ћемо нудити овај туристички производ на сајмовима и нудити према туристичком тржишту кроз све наше канале промоције", изјавио је Младен Шукало из Туристичке организације града Бањалука.

Укупна вриједност пројекта "Зелена и мистична дунавска приповједачка рута-Мистични Дунав" је 1.979.634,48 ЕУР за све партнере док ће вриједност активности које ће проводити ЦИДЕА 150.615.00 ЕУР.Ради се о једном од 14 пројеката суфинансираних из више европских програма за различите области које је Развојна агенција Бањалука припремила од почетка 2024.године у укупној вриједности већој од 3 милиона и 100 хиљада КМ. Босна и Херцеговина  учествује у осам програма и то три транснационална, три прекогранична и два међурегионална у буџетском периоду Европске уније до 2027.године.Укупна вриједност свих оних у којима учествује БиХ је око милијарду и три стотине милиона евра.

ТВ репортажа:

 

Радио репортажа: