latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 05/08/2024 | 13:36

Да ли ће БиХ доставити Реформску агенду за План раста? (ВИДЕО/АУДИО)

Бруто домаћи производ по глави становника у Босни и Херцеговини износи око трећине просјека Европске уније.План раста Европске уније за Западни Балкан, вриједан 6 милијарди евра, има за циљ да смањи ту разлику и омогући економско и социјално приближавање земаља региона и ЕУ. Да ли ће БиХ, једина од земаља региона, остати без финансијске подршке од 1,8 милијарди за припрему економске интеграције?


План реформи  треба доставити Европској комисији до краја августа. Уредба европских институција о успостави Инструмента за реформе и раст за Западни Балкан  ступила је на снагу 24.маја од када је почео тећи рок од три мјесеца за подношење листе мјера које ће требати испунити за добијање новца.
 
„Ми у Комисији чекамо да сви наши партнери представе своје финализоване реформске агенде које садрже реформске мјере у социоекономској области.Када их добијемо ми ћемо их процијенити и усвојити.Имаћемо и консултације са државама чланицама“, изјавила је Ана Писионеро портпаролка Европске комисије за сусједство и проширење.


У Нацрту Реформске агенде БиХ кандидовани су пројекти из области инфраструктуре, енергије и дигитализације. Од укупно 113 тачака, 110 је усаглашених. 

„Мислим да је овај Савјет министара на темељу потпуне координације активности са институцијама Српске и Федерације БиХ кроз процес усаглашавања и потпуног кориштења механизма координације направио озбиљан искорак“, изјавио је Сташа Кошарац замјеник предсједавајуће Савјета министара Босне и Херцеговине.

Искорак није довољан да би послали агенду Европској комисији јер је потребна сагласност свих нивоа власти. Неусаглашене тачке за власти Републике Српске односе се на именовање судија Уставног суда БиХ , могућност ентитетских власти да улажу вето на одлуке Конкурентског вијећа и Вијећа за државну помоћ и  увођење јединственог телефонског броја за хитне позиве на нивоу БиХ.У Федерацији БиХ четири кантона нису сагласна са нацртом агенде.

„Ми као Савјет министара имамо обавезу да превенирамо да нам се у најмању року никада не деси на начин да ми који смо формирали и именовали  радно тијело размислимо о реконструкцији тог радног тијела, да размислимо о одузимању права појединцима да поново на наредним процесима блокирају исту ствар јер је очигледно да ће СДА и ДФ то радити док су живи“, рекао је Елмедин Конаковић министар спољних послова Босне и Херцеговине.

Циљ финансијског инструмента од 6 милијарди евра до 2027. године је најприје економска интеграција региона у заједничко тржиште и припрема за приступање  јединственом тржишту ЕУ. Могуће посљедице  пропуштања кориштења средстава су изостанак економског раста БиХ и стагнација даљег приступања. 
 
„Привреда одавно добро сарађује за разлику од политичара који често доливају условно речено једно неповјерење које влада у региону што на неки начин  одвраћа дубљу економску интеграцију између ових привреда и ових земаља на простору западног Балкана и свакако ставља и једну велику неизвјесност у погледу дугорочност планирања инвеститора", изјавио је Бојан Станић помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије. 

Прва финансијска средстава из Плана раста очекују се до краја године, а по одобрењу планова реформских мјера. Након тога ће се исплате вршити два пута годишње.

 


ТВ репортажа:



Радио репортажа: