latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 28/07/2024 | 21:04

Шта ће значити придруживање БиХ јединственом подручју плаћања у еврима? (ВИДЕО/АУДИО)

У оквиру процеса евроинтеграција, Босна и Херцеговина се припрема за приступање јединственом подручју плаћања у еврима тзв. СЕПА систему. Централна банка БиХ у сарадњи с другим институцијама координира процес. Истраживали смо шта би приступање СЕПА систему значило привреди, а шта грађанима?

Извозници попут компаније „Тикт Мануфактура“ из Градишке надају се скором приступању БиХ јединственом подручју плаћања у еврима (Single Euro Payments Area SEPA)  јер ће значајно смањити трошкове, вријеме трансакција и поједноставити прекогранична плаћања. 


Сваки тај мали корак ближе Европској унији  за нас значи смањење трошкова према јединици, а то значи да покушавамо сада што више јединица неког производа прослиједити нашим купцима да би попратне трошкове смањили  што више можемо“, изјавио је Крешимир Бодрожић власник компаније „Тикт Мануфактура„ из Градишке. 


Производи и услуге би могли постати конкурентнији на европском тржишту док би придруживање БиХ СЕПА систему компаније из ЕУ  подстакло да инвестирају код нас.


„То ће сигурно значити један напредак,кад се онда и неке царинске ствари још боље организују стварно нама сваки пут све више помажу“, каже Бодрожић.

Да би привредници и грађани, посебно дијаспора, јефтиније и једноставније обављали банкарске трансакције потребно је испунити правне критеријуме. Ради се о прописима из области платних услуга, спречавања прања новца и финансирања тероризма, заштите података и заштите потрошача.


„Босна и Херцеговина у овом тренутку према прелиминарној анализи неке критерије испуњава дјелимично, неке не испуњава. Сви ти  критерији подразумијевају транспозицију Директива које ћемо у наредном периоду надам се успјети заједнички на нивоу координационог одбора који је успостављен“, изјавио је  Халид Твицо шеф Службе за надзор и развој платних система Централне банке Босне и Херцеговине.

Економски програм Европске уније, План раста вриједан 6 милијарди евра с циљем смањења економске разлике региона и ЕУ ,заснива се на четири стууба: јачању економске интеграције са јединственим тржиштем Европске уније, формирању заједничког регионалног тржишта, реформама и финансијској  подршци. Приступање СЕПА систему је једна од седам активности у оквиру првог стуба Плана раста односно приближавања ЕУ тржишту.


„Питање евроинтеграција је суштинско ако говоримо о кредитном рејтингу привреда ових земаља, конкретно и Србије, имајући у виду да је то нека гаранција дугорочне стабилности и самим тим то је нешто што одговара и инвеститорима који су заинтересовани за улагање овдје“, рекао је  Бојан Станић помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију  Привредне коморе Србије. 


„Та једна стабилност која се потврђује наставком евроинтеграција јесте нешто што је кључно за одрживост привредног система на овом простору“, закључује Станић.


Истраживања показују да СЕПА систем доноси низ предности.


„За трансфере, на примјер 20.000 евра,  17 пута су веће накнаде у земљама Западног Балкана у односу на Европску унију“, истакао  је Халид Твицо шеф Службе за надзор и развој платних система Централне банке Босне и Херцеговине.


„Трансакционих трошкова односно провизија када се раде трансакције према Европској унији више неће бити и то је велика уштеда која се може мјерити чак у милијардама евра на нивоу цијелог Западног Балкана у великом низу година„, каже Ђорђе Димитров истраживач Центра за европске политике у Београду.


Јединствено подручје плаћања у еврима обухвата 36 држава са 25 хиљада компанија,осам хиљада финансијских институција и пола милијарде становника.


ТВ репортажа
Радио репортажа

Видео:

Аудио: