latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 27/06/2024 | 20:43

Ерасмус + програм Европске уније: искуства студената (ВИДЕО/АУДИО)

Млади из Босне и Херцеговине имају могућност да учествују у Ерасмус плус програму Европске уније, намијењеном за подршку образовању, оспособљавању, младима и спорту у Европи. Каква су искуства студената Универзитета у Бањалуци који су учествовали у студентским размјенама и које су могућности доступне организацијама и институцијама у оквиру овог програма?

Ерасмус плус је један од најуспјешнијих програма Европске уније у Босни и Херцеговини у којем учествује 16 високошколских институција међу којима и Универзитет у Бањалуци. Захваљујући овом програму више од осам хиљада младих имали су прилику учествовати у студентским размјенама.Међу њима је и Бојана Радетић студентица психологије Универзитета у Бањалуци која је била на студентској размјени на Универзитету у Берлину у Нјемачкој.

Једно прелијепо искуство које препоручујем свима који су у могућности да им факултети обезбиједе средства. Студенти треба да оду на студентске размјене јер ће упознати различите културе, различита друштва и посјетити различите манифестације“, каже Бојана Радетић.

Ерасмус плус програм доступан је и наставном особљу. На Машинском факултету у Бањалуци организовано је предавање професора са универзитета у Рејкјавику.

"Ово је велика могућност за студенте из Бањалуке као и за студенте из Рејкјавика јер имају прилику да дођу и да науче о обновљивим изворима енергије, посебно геотермалној енергији. Ми имамо фондове за студенте из Бањалуке да дођу у Рејкјавик“, изјавио је Дејвид Фингер професор Универзитета у Рејкјавику.

Кроз „Ерасмус“ је отворена сарадња с многим европским универзитетима и приступ фондовима којима се финансирају многи пројекти што унапређује наставни капацитет, истраживачка знања и видљивост у међународним круговима.

„То је једна одлична европска коју ми користимо као билатералну кроз сарадњу са Универзитетом у Рејкјавику. Надам се да ћемо током овог предавања професора Дејвида Фингера приближити нашим студентима могућности и да ћемо моћи у сљедећем семестру имати и неколико наших студената који ће ићи на Универзитет у Рејкјавику и тамо радити своје мастер или докторске радове“, рекао је проф др Петар Гверо , професор Машинског факултета Универзитета у Бањалуци.

Студентима су све информације о програму доступне у канцеларији Ерасмус плус у Сарајеву.

„Тренд је пораста броја студената који планирају да оду на студентске размјене и бројеви се крећу од 1.000 студената у 2023.години док је у овој, 2024. години, планирано 1.100 студената. Што се тиче броја студената који долазе у Босну и Херцеговину прошле године смо имали 400 студената,а ове године је то већ 500 студената", изјавила је Лејла Капиџић из Канцеларије Ерасмус плус програма Европске уније у Босни и Херцеговини.

Буџет Ерасмус програма од 2021. до 2027. године износи 26,2 милијарде евра што је готово двоструко више средстава у поређењу са претходним програмом 2014 -2020 година.

ТВ репортажа

Радио репортажа