latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 03/06/2024 | 12:42

БиХ и ЕУ: Припреме за сљедећу фазу приступања (ВИДЕО/АУДИО)

Босна и Херцеговина се налази пред сљедећом фазом интеграције у Европску унију након одлуке европских лидера о давању зеленог свјетла за отварање преговора у марту ове године. Који су сљедећи кораци у овом процесу и да ли се БиХ припрема за прву фазу, а то је анализа усклађености законодавства земље кандидата са правним насљеђем Европске уније.

Босна и Херцеговина је предала захтјев за чланство у Европску унију 2016. године, статус земље кандидата добила је 2022.године, а европски лидери су донијели одлуку о давању зеленог свјетла за отварање преговора у марту 2024.године.

Да би преговори суштински почели први корак је усклађивање законодавства и то је основа која БиХ даје платформу за израду преговарачког става укључујући и могуће захтјеве за прелазне периоде у појединим поглављима, а државама чланицама омогућује израду заједничког става и оцјену способност кандидата за отварање преговора.

„Уз пуно поштовање постојећег механизма координације и уставну структуру и надлежности свих нивоа власти можемо доћи до рјешења која су нам потребна за овај пут", изјавила је Борјана Кришто предсједавајућа Савјета министара Босне и Херцеговине.
"Спремни смо и одговорићемо на сваки задатак на нашем европском путу“,прецизирала је Кришто.


Пред властима су три кључна задатка: испуњавање преосталих препорука из Мишљења Европске комисије из 2022.године, посебно усвајање Закона о Високом судском и тужилачком савјету и Закона о судовима, затим анализа припремних материјала за усклађивање законодавства које је Европска комисије доставила БиХ крајем априла и трећи задатак је формирање преговарачке структуре и именовање главног преговарача.

"Мотор процеса требају бити извршне и законодавне власти у Босни и Херцеговини које ће бити одговорне за предлагање, усвајање и спровођење нових, брзих реформи", оцијенила је Елвира Хабота директорица Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине. Хабота сматра да ће брзина преговора зависити о нама самима и да ће највећа одговорност бити на политици јер ће преговори тражити доношење важних, али и тешких политичких одлука.


Европска унија је спремна у сваком тренутку отворити приступне преговоре, а када ће то бити зависи искључиво о БиХ и спровођењу реформи, поручила је Валентина Суперти која ће бити главни преговарач ЕУ на недавној конференцији „БиХ и ЕУ приступни преговори“ одржаној у Сарајеву у којој су учествовали представници свих нивоа власти.

Процес скрининга подразумијева много посла који ће јавну администрацију држати запослену мјесецима и такође показати шта је неопходно у смислу административних капацитета да би се брзо напредовало. Предстоји технички дио посла, припремање главног преговарача и преговарачког тима што би водило до одржавања међувладине конференције која је сљедећи велики корак за БиХ“, изјавио је Јохан Сатлер шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.


Процес скрининга може трајати око годину дана. Европска комисија институцијама презентује правно насљеђе, потом БиХ представља своје законодавство и утврђене разлике и након тога Европска комисија у извјештају даје анализу и оцјену спремности. Босна и Херцеговина би требала преговарати према ревидираној методологији приступања из 2020. године. Она укључује 6 преговарачких кластера у која су груписана поглавља.

 

ТВ репортажа
Радио репортажа