latinica  ћирилица
25/04/2018 |  11:00 | Аутор: СРНА

Дачић: Реципрочне мјере због забране уласка Вулину у Хрватску

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потврдио је да ће Србија донијети реципрочне мјере због одлуке Хрватске да се српском министару одбране Александару Вулину забрани улазак у ту земљу.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Мислим да такав однос Хрватске Србија неће прихватити. Ми ћемо донети контрамере, то значи да ће Србија повући исти такав потез и о томе ћемо расправљати на следећој седници Владе Србије", рекао је Дачић за ТВ "Пинк".

Коментаришући изјаве премијера Хрватске Андреја Пленковића да је Србија била агресор, он је рекао да је једини агресор била Независна Држава Хрватска /НДХ/ и да је грешка Србије што није снимљен ниједан филм о Јасеновцу, који је био један од најсвирепијих логора.

Говорећи о Косову и Метохији, Дачић је рекао да је Космет приоритет у свим дипломатским активностима Србије, али да је ЕУ глувонијема када је ријеч о Србији. "Можда је болест излечива, треба радити на томе", рекао је Дачић.

Поводом изјаве Блерима Шаље, савјетника предсједника самопроглашеног Косова и Метохије Хашима Тачија, да заједница српских општина /ЗСО/ може бити формирана тек послије потписивања правно обавезујућег споразума, Дачић наводи да би због тога повукао потпис за бриселског споразума.

Он је подсјетио да је Шаља био присутан када је потписан бриселски споразум и да зна да то није био услов за формирање ЗСО.

Министар је напоменуо да је Србија направила бројне компромисе, да су се Срби интегрисали у приштинске институције, да су учествовали на изборима и у Влади у Приштини, али да она није испунила обавезу и формирала ЗСО.