latinica  ћирилица
28/04/2024 |  11:39 ⇒ 12:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Ванредна сједница СБ УН о БиХ, на захтјев Русије, највјероватније 30. априла

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће ванредна сједница Савјета безбједности Уједињених нација о БиХ, на захтјев Русије, највејроватније бити одржана 30. априла
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Дачић рекао да је Русија тражила заказивање хитне сједнице Савјета безбједности о БиХ.

- И највероватније како ствари стоје од ноћас, пошто је Словенија то оспоравала, Малта тражи затворену сједницу, да ли ће бити, неће бити, пошто има и редовна сједница. У мају се очекује редовна сједница Савјета безбједности о БиХ - рекао је Дачић за ТВ Прва.

Дачић је рекао да ће, према информацијама од ноћас, сједница бити 30. априла и да ће се обратити, највероватније онлајн, ако не добије визу, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Додао је да ће вјероватно неко говорити са муслиманске стране из БиХ, али да се још не зна ко.

- Онда ће бити редовна сједница о БиХ вјероватно средином маја - рекао је Дачић.

Истакао је да је резолуција о Сребреници сада у процедури разматрања и да је успјех Србије што је успјела да се о овој теми ипак поразмисли.

- Мислим да највећи број земаља би волио да то уопште не буде сада на дневном реду. Чак и они који су спонзорирали ову резолуцију се налазе у незгодном положају како да се изјасне, што је доказ да је то један апсолутно непромишљени политички гест који очигледно има друге неке скривене намјере. То су намере очигледно везане за притисак на Србију, као независну земљу која води самосталну спољну политику, која се базира на нашим националним и државним интересима - рекао је Дачић.

Дачић је поновио да ово питање око резолуције о Сребреници може да изазове велику нестабилност у региону и да је потпуно контрапродуктивно.

- Они сигурно неће одустати од те резолуције, осим ако не буду приморани од стране оних који су јој предложили ту резолуцију. Мислим, Њемачка сигурно неће одустати, али можда ове неке друге земље. Неће бити 2. маја, а када ће бити, видјећемо. Ми ту борбу настављамо - нагласио је Дачић.