latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:45 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије крстио 30 малишана у Храму Свете Тројице у Рипњу

Његова светост патријарх српски Порфирије крстио је данас, на Цвијети, тридесеторо дјеце у Храму Свете Тројице у београдском насељу Рипањ.
Патријарх Порфирије крстио малишане у Рипњу (Фото: СПЦ) -
Патријарх Порфирије крстио малишане у Рипњу (Фото: СПЦ)

Међу основцима који су данас крштени су Ива и Ања Ћулибрк, чија је мајка Ивана изјавила да је за породицу то велика част.

- Указала се велика прилика, не знам кад бисмо имали прилику да их лично патријарх Порфирије крсти. Сви смо били одушевљени када смо добили вест да ће он лично доћи, захвални смо и радосни - рекла је она за РТС.

Предсједник Црквеног одбора Храма Свете Тројице у Рипњу Предраг Аврамовић поручио је да су врата отворили за сву дјецу која су била вољна да се данас крсте.

- Црква заузима важно место и у нашој традицији и у Рипањској историји. Ово је свечани чин којим је Црква показала везаност са нашим народом и нашим местом. Отворили смо наша врата за сву децу која су била вољна да данас обаве свечани и један од најважнијих чинова у хришћанском свету - навео је Аврамовић.

Српска православна црква прославља данас Цвијети, празник који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.

Овим празником обиљежава се посљедња недјеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и Васкрсења.