latinica  ћирилица
28/04/2024 |  16:57 | Аутор: СРНА

Делегација Србије одала почаст Гаврилу Принципу у Терезину

У Терезину у Чешкој данас је служен парастос и одата почаст Гаврилу Принципу који је преминуо на данашњи дан прије 106 година у затвору у Терезинској тврђави.
Делегација Србије одала почаст Гаврилу Принципу у Терезину - Фото: СРНА
Делегација Србије одала почаст Гаврилу Принципу у ТерезинуФото: СРНА

Парастос крај спомен-плоче испред ћелије у којој је Принцип тамновао у оквиру некадашњег аустроугарског затвора служио је свештеник Војске Србије, а кадети Војне академије носили су заставе Србије и Републике Српске.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти одржана је и у цркви Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу, где се налазе спомен-костурница са 131 сахрањеним српским војником и спомен-плоча краљу Александру Карађорђевићу.

Церемонију полагања вијенаца предводили су државни секретар Зоран Антић и амбасадор Србије у Чешкој Берислав Векић.

У Терезину су данас биле делегације Министарства одбране Србије, Војне академије, Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918. и многи други.

Делегација Удружења ратних добровољаца 1912 – 1918. сутра ће посјетити накадашњи концентрациони логор Јиндриховице у коме је током Првог свјетског рата убијено 7.100 српских заробљеника, речено је Срни у овом Удружењу.

Гаврило Принцип је као члан "Младе Босне", која се залагала за окончање аустроугарске владавине у БиХ извршио атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године.

Он је рођен 25. јула у Обљају код Босанског Грахова, а преминуо на данашњи дан 1918. године у чешком затвору у Терезину.

Принцип је као малољетник осуђен на 20 година тешке тамнице, а због нехуманих затворских услова оболио је од туберкулозе. Казну је служио у самици, гдје је полако умирао од глади и болести, пребијан је свакодневно и звјерски мучен.

Сахрањен је тајно у ноћи између 28. и 29. априла и до краја рата нико није знао гдје му је гроб. Аустроугарски војник, Чех Франтишек Лебл је послије рата открио мјесто на којем Принцип почива.

Принципови посмртни остаци су, заједно са Чабриновићевим, остацима Трифка Грабежа и других завјереника умрлих у Терезину, пренесени у Сарајево и ту сахрањени у заједничку гробницу.

Посљедњих година на Видовдан се одржава манифестација "Принципови дани у Источном Новом Сарајеву" током које представници града Источно Сарајево и општина у његовом саставу посјећују спомен-капелу Видовданских хероја и полажу вијенце на мјесту, гдје је сахрањен Гаврило Принцип и остали чланови "Младе Босне", као и на споменик у парку "Гаврило Принцип" у Источном Новом Сарајеву.