latinica  ћирилица
15/06/2024 |  09:17 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Видовић: УИО БиХ свјесно одгађа да Српској исплати 30 милиона КМ

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић оцијенила је да ће на годину дана бити одгођена наплата 30 милиона КМ које би Српској требало да исплати Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ на основу правоснажне пресуде Суда БиХ.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је истакла да је Правобранилаштво БиХ покренуло иницијативу да се наплата одгоди за још годину дана, а Министарство финансија Српске им је због тога упутило приговор, али још није добило одговор.

- Ни суд још није одлучио шта ће се десити, али према нашем мишљењу, све ће бити одгођено за још годину - рекла је Видовићева за Глас Српске.

На основу правоснажне пресуде Суда БиХ за измирење дуга по основу расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину, УИО има обавезу да исплати Републици Српској 30 милиона КМ са каматом.

Суд БиХ је до сада у више наврата пролонгирао извршење те правоснажне пресуде, а посљедњу одлуку о томе донио је у јулу 2023. године када је одгодио извршење пресуде до 18. јуна ове године.

Видовићева је истакла да оваква пракса Суда БиХ који из године у годину пролонгира извршење своје правоснажне пресуде не постоји нигдје у свијету.

- Очигледно смо ми јединствен случај. Суд своју извршну пресуду одгађа сваке године и тако већ пола деценије. Ако је могуће да се судска пресуда тако пролонгира и да се не спроводи када је ријеч о овом предмету не знам какву сигурност грађани ове назовидржаве могу да очекују и имају од правосуђа на нивоу БиХ - каже Видовићева.

Према њеним ријечима, инфлација је учинила своје да и 30 милиона из дана у дан губе на вриједности.

- Тај новац, односно 30 милиона марака са каматом није више ни приближно оној реалној вриједност која је некада била. Новац ће наставити да губи на вриједности. Овакво правосуђе и одгађање извршења одлука не може да служи никоме на част - закључила је Видовићева.

У УИО су раније рекли да су претходних година предлагали рјешење поменуте пресуде, али да јасан став није заузео Управни одбор УИО.

Министарство финансија Републике Српске је још прије шест година, односно 2018. године блокадом рачуна УИО наплатило 4,7 милиона КМ, док остатак новца и поред правоснажне пресуде није исплаћен, јер Суд БиХ у континуитету одгађа даље извршење правоснажне пресуде.