latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:37 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Кабинет: Очување добрих односа са Русијом је избор Српске, а не утицај или притисак

Република Српска има право да бира земље са којима ће развијате добре односе и логично је да ће избор пасти на Русију и Кину које су небројено пута показале да су спремне на сарадњу са цијелом БиХ, поштујући њено дејтонско уређење без било каквих условљавања, наметања и уплитања у унутрашња питања, што се не може рећи за већину земаља ЕУ, Велику Британију и САД, одакле свако мало стижу нови услови, речено је у Кабинету предсједника Републике Српске.
Палата Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Републике СрпскеФото: РТРС

Реагујући на колумну под насловом "Чекајући руског Годоа" у којој се аутор Немања Плотан критички осврнуо на сарадњу Српске и Србије са Руском Федерацијом истичући да у политици нема љубави, из Кабинета су поручили: "Тачно је да у политици нема љубави, али има интереса. Интерес српског народа је да тражи и има партнере на међународној сцени који ће је поштовати и који могу помоћи у рјешавању веома важних националних питања. У том погледу, Русија је то доказала небројено пута".

- Подсјетићемо само на вето Русије у Савјету безбједности Уједињених нација којим је спријечено усвајање британске "резолуције о Сребреници". Велико руско "не" Виталија Чуркина био је историјски одговор на једнострану одлуку западних земаља о наводној кривици српског народа за наводни геноцид. Такође, у прилог чињеници да је Руска Федерација наш пријатељ говори и њен најновији ангажман, заједно са Кином, у вези са истом резолуцијом чији је креатор овај пут Њемачка која је починила геноцид над српским народом - речено је Срни у Кабинету предсједника Републике.

Такође, додали су, не треба заборавити ни чињеницу да је Русија један од гараната Дејтонског споразума и да се званична Москва на челу са предсједником Владимиром Путином увијек залагала и залаже за очување мира и стабилности у БиХ и на цијелом Балкану, као и за дијалог домаћих политичких представника без стране интервенције.

Када је ријеч о тврдњи да би сарадња са Русијом могла угрозити пут БиХ ка НАТО савезу, из Кабинета су подсјетили да се Република Српска увијек залагала и залаже за војну неутралност, те да не намјерава да се прикључи Алијанси која је Србе бомбардовала забрањеном касетном муницијом и осиромашеним уранијумом, чије посљедице су несагледиве а трају и трајаће деценијама.

- Документ "Програм реформи", који је усвојило Предсједништво БиХ, јасно потврђује наш став и шта мислимо о НАТО интеграцијама - сарадња да, чланство не. Војна неутралност је избор Републике Српске и тако ће и остати, па макар били и једини, јер чланство у том савезу био би поновни пуцањ у све српске жртве које су страдале у и од посљедица НАТО агресије на Српску и Србију - истакли су из Кабинета предсједника Републике.

Такође, навели су, Русија и Кина су битни економски партнер цијеле БиХ, а не само Републике Српске, и налазе се међу највећим инвеститорима.

- Сјетимо се само гасне кризе која је потресла цијелу Европу. Али, захваљујући изузетно добрим односима двојице предсједника Милорада Додика и Владимира Путина и сарадњи Српске и Русије, гас по повољнијој цијени добила је и ФБиХ. Такође, за вријеме пандемије вируса корона и Кина и Русија су несебично помагале свима у БиХ, поклањали су вакцине и изразили спремност за дезинфекцију више болница, али наводни "малигни утицај" одбио је неке политичаре у ФБиХ да, хуманом активношћу Русије, помогне свом народ - навели су из Кабинета предсједника Српске.

Истакли су и да је Русија словенска, православна земља и сасвим је природно да Српска и Србија имају блиску сарадњу на многим пољима, те да не виде шта је у томе спорно.

- Када је о Украјини ријеч, рат у тој земљи је и почео када је Украјина промијенила политика и пригрлила Запад. Тако нешто било би погубно за БиХ. Зато је боље да учимо на туђим примјерима и грешкама, јер земље које забораве себе, своје интересе, културу и вјеру и похрле у загрљај неолиберализму обично не прођу добро. Постану лутке на конопцу са којима управља западна машинерија уз обавезу поштовања њихових захтјева и испуњавање налога. Република Српска није и неће бити ничија колонија, али хоће и гради партнерске односе са онима који је поштују - поручили су из Кабинета предсједника Српске.

Осврнувши се на мишљење младог Плотана да је "некада неопходно да се српски представници поклоне вишим силама како кичма народа не би испаштала", из Кабинета су рекли да је довољно рећи само да је српски народ увијек имао и има кичму и не поклања се никоме, већ само чува и брани властите интересе.

- Историја је пуна они који су се клањали и поклањали вишим силама и сви знамо како су прошли. Политика очувања добрих односа са Русијом је избор Републике Српске Српске и српског народа, а не утицај или притисак Русије - поручили су из Кабинета предсједника Српске.