latinica  ћирилица
06/05/2024 |  18:13 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Лавров: Циљ резолуције о Сребреници - сломити Србе; Додик једини брани дејтонске принципе (ВИДЕО)

Покушај изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН није ништа друго него настојање да се Срби сломе. И прије десет година покушавали су исто, али је Русија уложила вето, рекао је у интервјуу за АТВ шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

На том плану, каже Лавров, ради и нелегитимни Кристијан Шмит, којем је циљ дискредитација Републике Српске и унитаризације БиХ. Лавров истиче да предсједника Српске колективни Запад приказују као главног негативца, а заправо Додик се једини са својим тимом бори за дејтонске принципе БиХ. Срамотом оцијењује и жељу колективног Запада да тзв. Косово буде примљено у Савјет Европе.

Гурају резолуцију о Сребреници, а поткопавају резолуцију Савјета безбједности. Тако шеф руске дипломатије у интервјуу за АТВ Сергеј Лавров оцјењује агенду за БиХ по којој дјелује колективни Запад. Каже, немогуће је објаснити чиме се руководе Европљани док заступају ту идеју. Сматра, да може бити само један разлог.

- Циљ да се сломе Срби још траје. Прије десет година су покушали да такву резолуцију донесу на Савјету безбједности УН-а. Ми смо уложили вето. Срби су превише самостални у свом понашању, Срби се не покоравају захтјевима да се придруже санкцијама против Русије, Срби неће да признају тзв. независност Косова, не желе да тзв. Косово буде члан међународних организација - рекао је Лавров.

А управо то жели колективни Запад. Између осталог то су показали, подсјећа Лавров, и гласањем у Парламентарној скупштини Савјета Европе да тзв. Косово буде њен пуноправни члан. Шеф руске дипломатије ту одлуку назива срамном пред којом се западне колеге не црвене. У Савјет Европе каже да желе да уђе тзв. Косово - територија пуна безакоња, организованог криминала, етнички очишћена од Срба.

- Запад жели да се православљу нанесе непоправљива штета и да се православни свијет нађе под руководством цариградског патријарха који се налази под директном командом Сједињених Држава. Они га финансирају и он испуњава све њихове хирове. Иста је политика и према Републици Српској - истакао је Лавров.

Доказ такве западне политике је каже Лавров и нелегитимни Кристијан Шмит. Све ради против интереса Републике Српске и портпарол је политичког Сарајева. А за дестабилизацију БиХ прст упиру у Милорада Додика као дежурног кривца, што је без основе поручује руски министар иностраних послова.

- У БиХ Милорада Додика приказују као главног негативца, који наводно руши Дејтон, иако је он са својим тимом једини који се у БиХ бори за дејтонске принципе.  И сада самоименовани њемачки високи представник, који је нелегитиман, јер га није потврдио Савјет безбједности како би требало да буде, покушава на све начине да дискредитује Републику Српску и заступа став о унитаризацији БиХ - навео је Лавров.

Лавров сматра да Европа испуњава захтјеве Сједињених Држава , па и кад је питање односа према Русији и сукоб у Украјини. Чини се каже да је сад такмичење за лидера у Европској унији, а главни критеријум је русофобија и стварање вјештачких медијских ратова.

- Видјећемо како ће се све одвијати, али ја ни не сумњам у то да Запад лаже. Ако ћемо говорити о пријетњи за Европу, сјетимо се да када је почела специјална војна операција, чак и неко вријеме прије ње, могли сте чути гласне приједлоге "Хајде да примимо Украјину у НАТО. Русија неће смјети напасти чланицу НАТО-а". А сада говоре "Ако Украјина изгуби, онда ће Русија напасти НАТО“. Гдје је ту логика? Нема никакве логике. Постоји само жеља да се оправда тај правац који је Америка наметнула Европи, а Европа се поприлично наивно прихватила - додао је Лавров.

Запад позива на разговоре у вези Украјине, али тренутно се нема с ким разговарати, каже Лавров. То сматра потврђују и изјаве и украјинског и америчког руководства и европске политичке класе. Тврди, они праве пародије преговора и сусрета и покушавају да уцјенама и лажима привуку што више земаља у развоју , земаља свјетског југа. Без учешћа Русије. Још један бесмисао Запада.