latinica  ћирилица
26/04/2024 |  13:18 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Обратићемо се и УН да би Караџић добио љекарску његу

Уколико хашки Механизам врло брзо не учини ништа да се помогне првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, који је у тешком здравственом стању у британског затвору без адекватне здравствене његе, његов правни тим ће се обратити УН, најавио је за адвокат Горан Петронијевић и истакао да ће затражити од затворске управе одобрење да дођу и српски љекари.
Горан Петронијевић - Фото: РТРС
Горан ПетронијевићФото: РТРС

Петронијевић је изразио сумњу да у британском затвору на острву Вајт постоје прикривене намјере, јер смјестити Караџића од 79 година са таквим здравственим проблемима у ћелију без здравствене његе, то значи убити га, те упозорио да ће, уколико му се нешто деси, одговорност бити на њима и Механизму.

Он је навео да је поновио писмо са пуно детаља које је у међувремену сазнао и послао га предсједавајућој хашког Механизма судији Гети Сантани, која је одговорила да ће Механизам "само предузети оно што треба".

- И ево, ми чекамо да предузму, али бојим се да то чекање има своју границу. Тако да сачекаћемо још који дан, а ако не буде ништа, онда ћемо писати УН, обратићемо се свима - истакао је Петронијевић, који је и Караџићев правни савјетник.

Петронијевић је рекао да је Караџићев правни тим упутио дописе свима, и Механизму и управи британског затвора на острву Вајт, те додао да посредно, преко судије Сантане, зна да су из британског затвора рекли да је Караџић боље, него што представљају његови правни савјетници.

- Они су рекли отприлике - не, не, није то тако страшно, он је много боље него што ја као његов правни саветник представљам. То је страшно, једна безизлазна ситуација, човек је тамо у затвору, одвели су га тамо и бацили - каже Петронијевић.

Петронијевић је рекао да нема могућности да се оде и види Караџић, да се разговара са њим, помогне или однесу лијекови.

Он је додао да је зато од судије Сантане тражио подршку, те да ће сада послати и захтјев затвору Велике Британије да дозволи доалзак тима српских љекара како би прегледао Караџића исто као што је раније прегледан и генерал Ратко Младић.

- Ми имамо спремних, доктор Владо Џајић /из Бањалуке/ који је био код Младића изразио је жељу да формира тим лекара који би отишао и Караџића да прегледа, али то је све процедура, морамо све то добити на одобрење", објаснио је Петронијевић.

Он је рекао да правни тим чини све што може, али да је проблем у томе што нема сарадње са затворским властима.

"То је јако лоше. А имам утисак да они чине све да му отежају тамо. И то не само да му отежају боравак, него буквално га егзистенцијално угрожавају - нагласио је Петронијевић.

Он је потврдио да Караџића још увијек није прегледао специјалиста, нити му је урађена дијагностика, као и да су о његовом тешком здравственом стању објавијештени и Механизам и управа британског затвора Вајт, гдје служи доживотну хашку казну.

ОДНОС ПРЕМА КАРАЏИЋУ БАЦА ТАМНУ МРЉУ НА БРИТАНИЈУ КОЈА СЕ КУНЕ У ЉУДСКА ПРАВА

Петронијевић је рекао да је од предсједавајуће хашког Механизма судије Гати Сантане јуче добио писмо да ће тај суд процјењивати ситуацију и реаговати.

- У преписци сам са судијом Сантаном и последње што сам добио је јуче неко њено писмо, које би отприлике требало да значи да ће они процењивати ситуацију и реаговати, колико сам могао да разумем из тог њеног кратког писма - рекао је Петронијевић.

Он је поновио да је Караџићев правни тим учинио оно што је могао и да су о здравственом проблему Караџића упознати су сви, међу којима и затворске власти.

- Тако да, не дај Боже да се било шта деси, нико не може сутра да каже да скине одговорност са себе. Значи, одговорност је на њима, она није у нашој власти, ни у нашим могућностима да му помогнемо. Ми не можемо да му помогнемо, ако они не помогну, а они су у обавези да му помогну - истакао је Петронијевић.

Он је оцијенио да овакав поступак према Караџићу британског затвора, само баца једну велику тамну мрљу на Велику Британију, на њихов правосудни систем, систем издржавања казни и на њихов правни систем.

- Они који се заклињу у заштиту људских права, када их ухватите да они сами то највише крше, није то пријатно, знате - додао је Петронијевић.

Петронијевић је указао да је хашки Механизам, као правни насљедник Хашког трибунала, тај који треба да одговара и мора да води рачуна о свим онима који издржавају казне.

- Значи, нису они скинули са себе одговорност, они морају да имају контакта и да се упознају са стањем од почетка до краја, од слања негде на издржавање казне, па до окончања - нагласио је Петронијевић.

Петронијевић је рекао да је Механизам у обавези да то ради и да их Караџићев правни тим стално притиска и обавјештава о проблему.

СУМЊАМО У ПРИКРИВЕНЕ НАМЈЕРЕ

- Али, очигледно да у том затвору на острву Вајт постоје одређене, а већ почињемо да сумњамо и прикривене намере, искрено речено. Јер, толико бити тврд према њему, он није обичан затвореник, то је човек од 79 година, лошег здравственог стања, дијабетичар. Дијабетес је добио у затвору, а ту су и проблеми са простатом и тако даље - истакао је он.

Петронијевић је рекао да су сви ти и остали проблеми карактеристични за људе те старосне доби, што значи да Караџићу треба здравствена њега.

- Али, сместити га у ћелију без здравствене неге, то значи убити га - упозорава Петронијевић.

Он је навео да се дешавало да су из британског затвора пар пута нешто одговорили на његове дописе, али то је углавном било нека врста њиховог правдања и пребацивања кривице, када се радило о санкцијама, односно дисциплинском кажњавању Караџића, забрани телефонирања и разним другим пакостима које су смишљали.

Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, рекла је данас Срни да ни након пуне три седмице здравствено стање њеног оца, који се налази у британском затвору, није боље, те да није урађена ни основна дијагностика.

- Нису урађене дијагностичке процедуре, чак ни основне, најједноставније, па се ни о адекватној терапији не може говорити - упозорила је Јовићевићева.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још крајем октобра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.