latinica  ћирилица
22/08/2018 |  13:35 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Мостар: Средствима Владе Србије до инфраструктурних пројеката

Средствима која је Координација Срба из Мостара добила од Владе Србије финансирано је асфалтирање 1.300 метара пута у повратничком насељу Дабићевина код Мостара, а у току је и постављање расвјете у више повратничких насеља на подручју Мостара, изјавио је потпредсједник Координације Радислав Тубић.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Тубић, који је и носилац Српске листе за Херцеговачко-неретвански кантон, наводи да је изградња пута на Дабићевини гдје живи 46 српских породица коштала 116.000 КМ и да су људи годинама чекали на овај пут, али нису били међу приоритетима локалне власти.

Тубић напомиње да је у реализацији пројекта овог пута учествовао и град Мостар са 30.000 КМ.

Он додаје да је у непосредној близини овог насеља на локалитету "Бошњаци" почела санација пута дугог око 120 метара, чиме је обезбијеђено да хитна помоћ може доћи до куће породице која има непокретног члана.

- У току је постављање расвјете на локацијама у повратничким насељима која нису освијетљена. Још 2009. и 2010. године успјели смо, уз помоћ Владе Републике Српске, поставити дио расвјете у српским повратничким насељима. Сада настојимо обезбиједити средства да завршимо оно што је преостало - каже Тубић.

Према његовим ријечима, новцем Владе Србије биће финансирана санација путева у повратничким насељима, дио новца ће бити издвојен за културне манифестације од значаја за српски народ, а у плану је и изградња два игралишта, чиме би били створени предуслови за оснивање спортског друштва.

Влада Србије дала је у јуну сагласност да Координацији Срба Мостар буде упућена једнократна финансијска помоћ од 125.000 евра за реализацију пројеката од интереса за српску заједницу у том граду.

Помоћ је донирана у оквиру пројеката помоћи општинама и градовима у Републици Српској и Федерацији БиХ од пет милиона евра које је уплатила Влада Србије.