latinica  ћирилица
28/04/2024 |  11:31 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Иступи Раме Исака све радикалнији и постају пријетња по безбједност

Иступи министра унутрашњих послова ФБиХ Раме Исака све су радикалнији, узнемиравају јавност и постају пријетња по безбједност БиХ, изјавио је декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Коментаришући скуп "Домовина те зове" који је на Сметовима код Зенице организовао Исак, а на којем су се могле видјети ратне заставе тзв. Армије БиХ, као и заставе Исакове политичке партије, Ћеранић је истакао да од ријечи све полази.

Ћеранић је нагласио да, умјесто да својим изјавама доприноси стабилности и јавном реду и миру и безбједности грађана, Исак се понаша као да је у јеку предизборне кампање гдје је најважније код бирача остварити политичке поене по било коју цијену, чак и оваквим ратнохушкачким изјавама.

- Неки инциденти ако би услиједили или не дај Боже неки негативан развој догађаја, онда не могу бити изузети од одговорности они који су досипали уље на ватру, дизали етничке тензије, а поготово што функција минстра унутрашњих послова изискује сасвим другачије изјаве и понашање - напоменуо је Ћеранић.

Он је истакао да из Републике Српске нико не позива на рат и не шаље радикалне, пријетеће и узнемиравајуће поруке.

Ћеранић је рекао да разумије зашто се у изборној години поједини политичари не понашају сходно високим дужностима на којима су, него краткорочним политичким плановима и амбицијама, али и да исто тако постоје важнији и виши циљеви као што су мир, безбједност и стабилност.

Указао је да је поражавајуће да је на скупу код Зенице био велики број младих људи који су носили ратне заставе зв. Армије БиХ и многе подсјећали на изгубљене жртве у протеклом рату.

- Оно што је у Дејтонском споразуму названо трагичним сукобом код нас се представља као нешто што би требало да се понови, као друго полувријеме по ријечима /пресједника СДА/ Бакира Изетбеговића и све то није добро. Ратни генерали који би да заврше оно што нису успјели у рату, да реализују ратне циљеве, заиста су немилосрдни, јер се и то не може реализовати без патње и жртава управо тих младих - сматра Ћеранић.

Према његовим ријечима, међународна заједница је већ реаговала након што је Исак приредио дочек људима из специјалне јединице и директору Федералне управе полиције након ослобађања из притвора, након што су ухапшени у акцији "Блек тај два", те да се нада да би требало да поново реагују након његових иступа и изјава о рововима.

Ћеранић је упитао против кога ће то да се бори Рамо Исак, да ли против Тужилаштва и Суда БиХ који воде поступак против његових најближих сарадника.

- Према томе, умјесто да се критички осврне на рад Министарства и улоге појединаца у Министарству које заступа, Рамо Исак излази на сасвим други терен који је свима у БиХ добро познат, а то је терен ратнохушкачких изјава и припрема за нешто што вјерујем нико у БиХ не жели, ни млади, нити пензионери. Толико је повика и критика на власт да млади одлазе, а таквим порукама које су се чуле на Сметовима одлазак младих биће само убрзан - навео је Ћеранић, те закључио да Исак заслужује сваку јавну критику.