latinica  ћирилица
28/04/2024 |  18:47 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Конаковић извријеђао Вучића, најавио ревизију тужбе и ратну одштету од Србије

Док из Сарајева данима понављају да се резолуцијом о Сребреници не намјерава осудити читав српски народ и да је ријеч о колективном сјећању, на површину извире оно на шта упозоравају српски представници, између осталог и намјера тражења ратне штете од Србије. Тако је министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић данас најавио да ће тражити исплату ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

- Пошто је /предсједник Србије Александар/ Вучић овакав, ми ћемо на све друге начине и даље тражити надокнаду ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије. Заиста овакав Вучић и оваква Србија од нас не заслужују ни трунку поштовања - рекао је Конаковић за Н1.

Коментаришући став израелског амбасадора у Србији који је рекао да се у Сребреници није догодио геноцид, Конаковић је рекао да је "прича о резолуцији освијетлила у правом свјетлу и амбасадора, али и Србију посебно".

- Мислим да смо Вучића извукли из брлога у којем се он претварао, свијету нудио и продавао да је неки проевропски и велики свјетски човјек, а он је заиста руски прокси једнако као и /предсједник Републике Српске Милорад/ Додик - рекао је Конаковић.

Он је најавио да ће у понедјељак послати протестну ноту Министарству спољних послова Израела.

- Адекватно ћемо одговорити на негирање геноцида - рекао је Конаковић.

Говорећи о најављеном обраћању српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на ванредној сједници Савјета безбједности УН у уторак, Конаковић је рекао да "Русија покушава осигурати обраћање Цвијановићеве".

- Тиме се потврђује оно што интензивно говоримо неколико мјесеци да је Република Српска, њен лидер и Цвијановић истурено крило Русије. Поновићу онај први дио јер га сматрам важним дијелом приче, и Вучић се напокон показао у том правом свјетлу. Ти људи ни у својој кући не могу објаснити зашто су оволико енергије уложили како би бранили усвајање резолуције која каже да ћемо се сјетити шта се десило 11. јула у заштићеној зони Уједињених нација. Свијет ће тај датум обиљежити са пијатетом према жртвама и забрањено је даље негирати геноцид. Вучић, Додик, Цвијановић и сви њима слични боре се свим силама да се геноцид и даље може негирати. Дакле, њено обраћање не вјерујем да ће промијенити нешто што је извјесно и реално. Наравно да Србија кроз Русију и неке земље има велику подршку да се резолуција не усвоји, али мислим да ће слободномислећи свијет још једном послати поруку да се такве ствари не заборављају и не дозвољавају - рекао је Конаковић.

Он је поручио Вучићу да је "направио `адн Д` од ове резолуције као да ће се њеним усвајањем нешто промијенити".

- Ништа се неће промијенити, ми ћемо уложити све напоре да истину о Сребреници промовишемо на сваком могућем мјесту. Оваква Србија заслужује наш презир. Не заслужује никакву руку сарадње. Ми смо годину дана одлазили, разговарали, нудили дијалог, а добили смо од њих морални шамар у покушају да се резолуција заустави. Без обзира на епилог гласања о резолуцији која не прави претпоставку, како Вучић лаже свјетску јавност, за ратну одштету, али пошто је он овакав ми ћемо на све друге начине и даље тражити надокнаду ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије. Заиста овакав Вучић и оваква Србија од нас не заслужују ни трунку поштовања - рекао је Конаковић.