latinica  ћирилица
28/05/2018 |  14:59 | Аутор: СРНА

Кошарац: Неприхватљиво наметање "босанског" језика, и "босанске" нације

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац поручио је данас да је за Републику Српску, њене грађана и институције потпуно неприхватљиво наметање појма "босанског" језика, као и "босанске" нације.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Свједоци смо све вријеме да бошњачка политичка јавност жели да наметне причу о `босанском` језику и `босанској` нацији, што ми не прихватамо", рекао је Кошарац Срни, коментаришући саопштење Амбасаде БиХ у Канбери да је овог викенда, први пут у историји, започела настава на такозваном босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу у Аустралији.

Кошарац је подсјетио да постоји низ ексцесних и инцидентних ситуација у дипломатско-конзуларној мрежи и Министарству иностраних послова БиХ.

Он је истакао да би требало питати министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка да ли зна шта му раде амбасадори БиХ.

Кошарац сматра да нема уједначене и избалансиране политике у ДКП мрежи и то наноси велику штету и производи неповјерење у БиХ.

"Република Српска и српски народ неће се сагласити са таквом тезом и мислим да то и даље говори о покушајима провођења политике /лидера СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ/ Бакира Изетбеговића да је БиХ једнака Бошњацима и бошњачким интересима. Ово је пораз оних који дају подршку политици Изетбеговића, то је и пораз такозваног Савеза за промјене, који подржава Изетбеговићеву политику у институцијама БиХ", каже Кошарац.

Он сматра да и Црнадак и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић не чине довољно на заштити интереса Републике Сртпске у институцијама БиХ и да тамо сједе "скрштених руку".

"Спољна политика јесте у надлежности Предсједништва БиХ, али Иванић више нема право да у тој институцији сједи скрштених руку. Мислим да би он требало да почне да брани интересе Републике Српске, да заступа ставове њених институција и чува виталне националне интересе српског народа", закључио је Кошарац.

Овог викенда је, први пут у историји, започела настава на такозваном босанском језику у средњим школама у Новом Јужном Велсу, Аустралија, саопштила је Амбасада БиХ у Канбери.

Разред ученика грађана поријеклом из БиХ је водила учитељица Лејла Лиховац под руководећим надзором директора Босанске етничке школе у Ливерпулу Ђените Ченгић Каруп.

Наводи се да ће од сада сваке суботе током школске године, у простору средње школе Ливерпул хај скул наставу похађати и ученици на предмету "босански" језик.

У Амбасади БиХ у Канбери сматрају да је то веома значајан помак за "босанску заједницу" у Новом Јужном Велсу, јер чином уврштавања "босанског" језика у јавни образовни процес са десетинама других језика свијета овај језик постаје један од изборних предмета који ученици могу бирати у државним школама.

Од раније, овај статус, такозвани босански језик има у државним школама у аустралској држави Викторија, гдје процесом руководи предсједник удружења наставника "босанског" језика професор Сеад Омеровић са сарадницима.

Амбасада БиХ изражава захвалност и упућује честитке свим појединцима и организацијама у Новом Јужном Велсу које су допринијеле овом важном успјеху наше заједнице у Аустралији, наводи се у саопштењу.