latinica  ћирилица
25/04/2018 |  19:03 ⇒ 22:14 | Аутор: РТРС

Марковић: Хајка против мене иницирана из БиХ

Преиспитивање одговорности Милице Марковић о наводном подмићивању у случају Азербејџан иницирано је из БИХ.

То је открио извјештај Савјета Европе, у којем се наводи да нема никакве одговорности Марковићеве. Опсежан извјештај о подмићивању посланика Парламентарне скупштине Савјета Европе из Азербејџана, на више од 200 страница, јавно је доступан.

Актери хајке на лични и професионални углед Марковићеве ћуте, а она најављује тужбу.

У извјештају се наводе милионске цифре уплаћиване на рачуне посланика Парламентарне скупштине Савјета Европе: Шпанаца, Италијана, Нијемаца, Аустријанаца, чак и Швеђана, али не и Милице Марковић из БиХ. Напротив ...

Што се тиче рада Милице Марковић, истражно тијело није нашло никакве доказе који би поткријепили оптужбе на њен рачун. Нема доказа да је она погођена корупцијом или било којим другим обликом неприкладних утицаја, који се темеље на новцу.

Марковићева наглашава да углед међу колегама у Савјету Европе није ни био доведен у питање, јер је дипломатска и медијска хајка на њу, подстакнута из БиХ, и то из Савеза за промјене.

Милица Марковић члан парламентарне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе каже да ће свакако са адвокатом да тражи предузимање мјера, како би сносили одговорност за оно што су пласирали и чиме су је оптеретили потпуно неосновано и без како истиче, икаквих доказа, што је извјештај показао.

У извјештају Истражног тијела Савјета Европе идентификовани су актери атака на углед Милице Марковић и начин на који су иницирали њено стављање на листу корумпираних посланика. Све је почело од наводно анонимног писма пристиглог на адресу Парламента БиХ.

Писмо је касније постало јавно, вијест је наводила да је амбасадора БиХ у Савјету Европе Предрага Гргића контактирала јерменска страна, у вези са оптужбама за корупцију Милице Марковић.

У чланку се даље наводи да је Младен Босић тражио од амбасадора Гргића да припреми извјештај о начину гласања по партијама, односно земљама.

То је требало да буде интерни документ, који је ипак достављен јавности.

Босићу и Гргићу придружио се и министар иностраних послова Игор Црнадак. Из МИП-а су тврдили да је Марковићева директни предмет истраге и изражавали жаљење што је посланик из БиХ, предмет сумње за корупцију.

Након што је истрагом утврђено да Марковићева није одговорна, у МИП-у задовољство нису исказали.