latinica  ћирилица
26/09/2017 |  10:34 ⇒ 11:01 | Аутор: РТРС

Декларација против изградње Пељешког моста у Службеном листу БиХ

Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто објавила је у Службеном листу БиХ усвојену Декларацију овог дома о изградњи Пељешког моста.
План положаја моста и границе БиХ - Фото: klix.ba
План положаја моста и границе БиХФото: klix.ba

Ријеч је о декларацији којом се позивају надлежни органе Хрватске, односно Европске уније "да без одгађања обуставе све радње чији циљ може бити умањење или потпуно докидање суверених права БиХ на мору, а што се посебно односи на најаву почетка изградње Пељешког моста између тзв. Малог мора (продужетка Неретванског канала југоисточно од луке Плоче) и канала Малог Стона".

Парламентарци су позвали и Предсједништво БиХ и Савјет министара БиХ да, у случају да се у року од 60 дана од дана ступања на снагу ове декларације не постигну билатерална рјешења са Хрватском, односно ЕУ, предузму све неопходне правне радње дипломатским путем према Хрватској, односно ЕУ, у погледу заштите суверених права БиХ на мору, донесу посебан Закон о мору БиХ и покрену правне процедуре пред међународним правосудним инстанцама.

Позвани су надлежни органи Хрватске и ЕУ да убрзају активности на обезбјеђивању средстава за изградњу моста на Сави  код Градишке, те на окончање процедура хрватске стране како би мост био што прије саграђен.

Такође, Хрватска је позвана да у националну стратегију развоја жељезничког саобраћаја уврсти Унску пругу као међудржавни жељезнички пројекат, како би се обновио овај кључни жељезнички коридор за обје земље. Истакнут је и позив за израду документације за изградњу Јадранско-јонског аутопута, за дио трасе преко Поповог поља у Херцеговини, као важне дионице на том међународном коридору.

Парламентарци БиХ позивају Хрватску и да ријеши питања своје границе са БиХ на подручју двије Костајнице, подсјећајући на чињеницу да ријека Уна на 11 мјеста прелази с једне на другу страну територије двије државе што знатно отежава живот локалног становништва.

Извор: Агенције