latinica  ћирилица
15/09/2017 |  18:47 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Звиздић лови потписе за подршку Савјету министара (ВИДЕО)

У Савјету министара на путу су да и формално изгубе подршку парламентарне већине. Денис Звиздић добио је задатак од посланика Представничког дома да до наредне сједнице прикупи потписе оних који још подржавају актуелни Савјет министара. То ће, како ствари стоје, тешко успјети да уради.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Од бившег страначког колеге, Дениса Звиздића, посланици Независног блока затражили су да их информише о односу Савјет министара и Парламентарне скупштине БиХ. Звиздић то није учинио, а Независни су отишли корак даље и затражили да Звиздић достави доказ о подршци парламентараца.

Садик Ахметовић, посланик Независног блока у Представничком дому ПС БиХ, затражио је од предсједавајућег Савјета министара да до наредне сједнице достави Представничком дому ПС БиХ потписе посланика који у овом тренутку подржавају предсједавајућег Савјета министара и Савјет министара.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић каже да то што су посланици Звиздића задужили да прикупи потписе о свом легитимитету, довољно говори. Извјесно је да Савјет министара нема подршку, рекао је Човић.

"То онда значи да се неће изабрати нови Савјет министара, већ смо само ослабили још једну карику и сасвим је извјесно да ако то дође на дневни ред, имаћемо јасан став који ће бити негативан по СМ и Звиздића", рекао је Човић.

Овај закључак посланици су усвојили, али ипак сумњају да ће Звиздић до наредне сједнице доставити потписе. СНСД-ов Сташа Кошарац поручује да је пропао концепт власти на нивоу БиХ, окупљен око СДА и СДС-а.

"Нисам сигуран да ће списак бити достављен. Воде се неки разговори, ми смо контактирани око смјене Савјета министара, али оно што је посебно постало индикативно на задњој сједници је и да Колегиј нема већину”, додао је Кошарац.

Иако ове јесени неће недостајати превираања на политичкој сцени БиХ, новог Савјета министара неће бити, увјерени су аналитичари. Могуће је да Савјету министара посланици изгласају неповјерење, али Звиздић и министри, готово је сигурно, остају у фотељама до избора идуће године.

Како Савјет минстара ради, најбоље се види по дневном реду посљедњих неколико сједница Представничког дома. Посланици нису разматрали ниједан нови закон, већ су расправљали о измјенама и допунама постојећих закона, о извјештајима и давали сагласности на међународне споразуме.