latinica  ћирилица
15/09/2017 |  14:46 | Аутор: РТРС

ВСТС БиХ: Растеретити судове од комуналних предмета

У Сарајеву је завршена дводневна међудржавна радионица "Реформа извршног поступка - начин унапређења ефикасности правосуђа", на којој су стручњаци размијенили искустава и представили најбоље праксе земаља региона и држава чланица ЕУ за унапређење судског извршног поступка.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Посебан фокус стављен је на смањење броја неријешених комуналних предмета, односно спорова малих вриједности који произлазе из неплаћених рачуна за кориштење комуналних услуга као што су електрична енергија, вода, гријање и сакупљање смећа.

Имајући у виду преоптерећеност правосудног система БиХ овим предметима, учесници радионице су настојали идентификовати најбоља одржива рјешења за јачање извршења неплаћених рачуна за комуналне услуге односно унапређење судског извршног поступка, саопштено је из Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.

Потпредсједник ВСТС-а БиХ Ружица Јукић истакла је да је ова институција предузела бројне активности усмјерене ка смањењу броја комуналних предмета, а као најважнију навела увођење Система за електронско подношење и обраду предмета мале вриједности, такозване комуналне предмете.

Јукићева је рекла да је на основу "Анализе за законодавне измјене за измјештање комуналних/извршних предмета из судова формирањем јавних или приватних агенција", ВСТС идентификовао најприхватљивији модел и донио закључак да се ефикасност извршног поступка може унаприједити и повећати преносом одређених надлежности судова у извршном поступку на институције изван правосудног система кроз успостављање приватних агенција, односно приватних извршилаца у фази наплате потраживања.

Шеф Одјељења за владавину права у Делегацији ЕУ у БиХ Ричард Вуд сматра да је поред реформе закона о извршном поступку потребно размотрити и нека вансудска рјешења, имајући у виду чињеницу да природа проблема лежи првенствено у неадекватним друштвено-економским приликама, а не у начину на који је правосуђе организовано.

Стручњаци из Хрватске и Словеније су представили ЕУ модел реформе извршног поступка и главне проблеме с којима се суочавају комунална предузећа при наплати дугова путем суда, а говорило се и о моделима извршног поступка у Србији, Македонији и БиХ.

На радионици су присуствовали стручњаци Свјетске банке који су представили експертски извјештај о добрим праксама у смањењу броја комуналних предмета под називом "Ка ефикасном извршењу неспорних потраживања".

Радионицу је организовао ВСТС у сарадњи са Генералном дирекцијом Европске комисије за проширење путем Инструмента за техничку/савјетодавну помоћ и размјену информација.

Извор: СРНА