latinica  ћирилица
15/09/2017 |  09:12 ⇒ 09:38 | Аутор: РТРС

Бертон: Власти морају бити на опрезу

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон изјавио је да сви у БиХ морају бити пажљиви и да се не смије потцјењивати или прецјењивати пријетњу насилног екстремизма у БиХ.
Брус Бертон (фото: vijesti.ba) -
Брус Бертон (фото: vijesti.ba)

"Власти у БиХ, слично властима у осталим дијеловима свијета, морају стално бити на опрезу", нагласио је Бертон.

Он је навео да ОЕБС блиско сарађује са свим релевантним тијелима у безбједносном сектору и шире на превенцији радикализма, који може довести до екстремизма и тероризма.

"Ово је сложено питање, али запажамо да актери широм БиХ показују већу свијест и спремност да се њиме баве", рекао је Бертон за "Дневни аваз".

Говорећи о конкретним приоритетима Бертон је навео да ће Мисија ОЕБС-а радити на јачању владавине права, борби против сегрегације дискриминације у образовању, побољшању укупне ситуације у БиХ на пољу поштивања људских права, промоције толеранције и поштивања људских права у локалним заједницама, превенцији корупције, те јачању слободе медија.

Он је напоменуо да ће бити настављен и рад у безбједносном сектору у смислу јачања демократског надзора, те на превенцији радикализације и насилног екстремизма.

Бертон је упозорио да је недостатак политичког дијалога и компромиса успорио динамику одвијања реформи, истичући да је важно да политички лидери поново усмјере напоре на провођење договорених реформи, у корист свих грађана БиХ.

Извор: СРНА