latinica  ћирилица
28/07/2017 |  17:58 ⇒ 29/07/2017 | 11:06 | Аутор: РТРС

Растрошност у бх. институцијама, а грађани преживљавају (ВИДЕО)

Упркос оскудици у којој преживљавају грађани, растрошност у институцијама БиХ не јењава. Показују то и извјештаји Канцеларије за ревизију финансијског пословања за прошлу годину.
Регрес у правосуђу БиХ - Фото: РТРС
Регрес у правосуђу БиХФото: РТРС

Само у четири институције судске власти - у Уставном суду, Тужилаштву и Суду БиХ, те Високом судском и тужилачком савјету и само за регрес, за 700 запослених, исплаћено је скоро 700 хиљада марака... А регрес је само једна у низу привилегија.

Алија Сиротановић био је рудар. И ударник – јунак социјалистичког рада. У копању угља обарао је рекорде. Ударници у бх. сировом капитализму заогрнути су у регресиране судијско-тужилачке тоге. И ударају. Циједе одавно исцијеђену заједничку нам касу. На штету незапослених, пензионера, љекара специјалиста или инжењера са страним визама.

Знају зато тумачи Устава и закона -  "сарајевска људска и морална елита"! Закон им дозволио да правила сами себи прописују и да на народни новац кидишу! Предсједнику Уставног суда БиХ Мирсаду Ћеману основна плата 6.800 марака. Његовим колегама коју марку нижа! Али, недовољно ипак, да се "по службеној дужности регресирају" на рачун грађана. За то им је, процијенили су, потребно још 70 одсто од просјечне плате на нивоу институције. Скривени иза "просјечног" на име регреса наплатили су по 1.490 КМ просјечно. Колеге им из Суда БиХ, схватиле су да им је плата нешто нижа - па су проценте рачунали од плата судија Уставног суда. Истине ради, у процентима су нешто скромнији - 50 одсто или прерачунато 2.433 марке. Тужиоци су као основ задржали своју плату и за одмор се почастили регресом од 2.184 марке. И чланови ВСТС несметано су одмарали на луксузним дестинацијама, крстарили и уживали у морским плодовима, о трошку грађана, наравно. Највећи регрес добио је директор Секретаријата 1.976 марака. Кад се подвуче црта у правосуђу, скоро 700.000 марака за њихов нерад.

- Нема никаквог оправдања да неко ко ради у јавној администрацији уопште има регрес. За шта? Је ли регрес додатна награда? Је ли регрес плаћање одмора? Па, на одмору се већ има плата - каже Адис Араповић из ЦЦИ.

Али, ударници у тогама не хају. Кад им није довољно новца исплаћено, склони су тужиоци и да туже Тужилаштво и судије да у своју корист пресуђују. Исплате, гле чуда, добијају чак и ретроактивно. Износи милионски! Склони су, истина и да под притиском јавности минимално смање властите бенефите. Тако су судије Уставног суда одлучиле да за ову годину, са 10 марака на осам смање накнаде за топли оброк. А у осталим институцијама је шест марака. Али, висину регреса накнадно ће утврдити Мало вијеће. Поучени ранијим искуствима, оправдана постаје сумња да ће бити по манти "врати на мосту – узми на ћуприји".

"Све је по закону" - одговарају на наше питање у Уставном суду. У осталим правосудним институцијама, чак ни толико. Не одговарају или немају коментар.

Апстракција је већ годинама, увођење реда међу "ударнике" у правосуђу и у јавном сектору, уопште. Тако је бивша предсједница Суда БиХ Медџида Кресо, показују извјештаји, исплаћивала и стимулације, јубиларне награде... Горан Салиховић од средстава за ексхумације, куповао луксузне аутомобиле. Оно што ни једно, ни друго, међутим, нису урадили – никога нису казнили за бахато, често и незаконито трошење туђег, народног новца. Оставили су то ваљда насљедницима у аманет.

- Питање моралности и одговорности спрам јавног новца у ствари је директно везано за ниво политичке културе - истиче Араповић.

Политичка култура, морал и одговорност, у БиХ одавно је историјска категорија. И ударници у тогама и без њих, одавно су заборавили на Алију Сиротановића! И на све друге бх. сиротановиће који једва састављају крај с крајем!