latinica  ћирилица
28/07/2017 |  13:18 | Аутор: РТРС

ФУП: Нема доказа о организованој акцији против Чаваре

Федерална управа полиције саопштила је да нема доказа о организованој акцији лица која су почетком јула угрозила безбједност предсједника Федерације БиХ Маринка Чаваре, нити да су га познавала.
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba) -
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba)

ФУП наводи да је 6. јула запримио пријаву да је дан раније Чавара био под безбједносном пријетњом док се кретао ауто-путем на дионици Какањ-Зеница.

Утврђено је да се Чавара 5. јула том дионицом враћао кући службеним аутомобилом предсједника ФБиХ, који је возио.

Кретање предсједника ФБиХ одвијало се без полицијске пратње, пошто је Чавара, прије кретања на пут из Сарајева, самоиницијативно из пратње отпустио полицијске службенике који су ангажовани на његовом обезбјеђењу, напомиње се у саопштењу.

На дионици ауто-пута Какањ-Зеница у неколико наврата дошло је до пријетећег "визуелног контакта" између Чаваре и криминогеног лица са пребивалиштем у Какњу чији су иницијали Н.Х. и НН лица, која су се заједно возила аутомобилом марке "пасат".

Они су се у току вожње кретали на одређеном одстојању прво иза, затим испред Чавариног возила. У овом догађају није учествовало било које друго возило или лице, осим поменутих, истичу у ФУП-у.

У саопштењу се наводи да нема доказа о организованом наступу инкриминисаних лица у описаном догађају, те да нема доказа да су наведене особе познавале Чавару.

Сва прикупљена документација у вези са овим догађајем, уз потребне извјештаје, достављени су Тужилаштву Зеничко-добојског кантона.

Извор: СРНА