latinica  ћирилица
29/06/2017 |  14:49 | Аутор: РТРС

Грубеша: Нећу повући из процедуре Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног закона

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је Срни да не жели да из процедуре повуче Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног закона јер је у њега уложено много рада.
Јосип Грубеша - Фото: klix.ba
Јосип ГрубешаФото: klix.ba

Грубеша је навео да су Нацрт сачинили стручњаци из ове области на основу утврђених потреба за побољшање постојећих одредаба или према иницијативи која је стигла из Парламентарне скупштине БиХ.

Он је истакао да коначан текст Нацрта закона о измјенама и допунама Кривичног закона још није утврђен у Савјету министара БиХ, с обзиром на то да постоје неслагања у вези са одредбом једног члана текста.

"Није ријеч о политизацији самог текста, него о неслагањима у вези са текстом који би, у случају да ја инсистирам, прошао Савјет министара прегласавањем министара из једног народа, што аутоматски одређује његову судбину у Парламентарној скупштини", истакао је министар правде БиХ.

Он је оцијенио да је ријеч о закону који је од интереса за сваког појединца.

"Зато не желим да Нацрт закона гурам по сваку цијену, али не желим ни да га повучем јер су људи из Министарства правде БиХ уложили много рада на припреми овог акта", појаснио је Грубеша.

Он је нагласио да су сви опречни ставови у вези са текстом аргументовани и да треба пажљиво размотрити сваки од њих.

"БиХ је парламентарна демократија. Вјерујем да дијалогом можемо ријешити све несугласице, због чега сам од колега из Савјета министара тражио да ми дозволе да још разговарамо о тексту Нацрта, прије него заузмемо чврсте ставове и тиме запечатимо судбину овог закона", каже Грубеша.

Посланик СДП-а Денис Бећировић упутио је у парламентарну процедуру Приједлог о измјенама Кривичног закона БиХ које се односе на забрану негирања злочина генодица, холокауста, злочина против човјечности и ратних злочина.

Савјет министара БиХ је почетком овог мјесеца утврдио измјене Кривичног закона БиХ мимо ставова које је дало Министарство правде Републике Српске.

Као највише спорна, наводи се одредба о казни предвиђеној "за јавно одобравање или грубо умањивање правоснажном одлуком међународног или домаћег суда утврђеног злочина геноцида, злочина против човјечности и ратног злочина".

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је раније да је Савјет министара БиХ у начелу усвојио текст измјена и допуна Кривичног закона, те да ће српски министри прихватити коначан текст уколико буду прихваћене њихове примједбе које су "на линији препорука Владе Републике Српске".

Уколико текст измјена и допуна Кривичног закона БиХ не буде усаглашен са примједбама, како каже Шаровић, може да иде у процедуру, али без гласова српских представника који ће у том случају бити прегласани.

Извор: СРНА