latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:30 | Аутор: РТРС

"Конститутивни народи морају бити пропорционално заступљени у институцијама у цијелој БиХ"

Конститутивни народи и припадници осталих морају бити пропорционално заступљени у јавним институцијама у цијелој БиХ, а то подразумијева и заступљеност српског народа у јавним органима Федерације БиХ , речено је Срни у Канцеларија високог представника у БиХ.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

На питање Срне како коментарише чињеницу да се у институцијама у ФБиХ не поштује равноправна заступљеност конститутивних народа, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је да је питање запошљавања државних службеника и намјештеника у институцијама ФБиХ регулисано Уставом тог ентитета, те низом законских аката којима се гарантује пропорционална заступљеност конститутивних народа и групе осталих.

"Мисија ОЕБС-а у БиХ сарађује са свим нивоима власти у БиХ и позива на поштовање законских прописа и Устава Федерације БиХ", навео је Мур у одговору Срни.

"Независне новине" недавно су објавиле да је у већини министарстава Владе ФБиХ стално запослен само по један Србин, а у појединим ниједан, што је супротно Уставу ФБиХ, као и Закону о федералним министарствима и другим органима федералне управе.

Исти извор навео је да у Министарству саобраћаја и веза ФБиХ, од укупно 46 запослених, има 29 Бошњака и 17 Хрвата, а ниједног Србина.

Иста ситуација је у Министарству за питања бораца и инвалида одбрамбено-отаџбинског рата, гдје међу 250 запослених нема Срба.

У Министарству просторног уређења, од укупно 35 стално запослених, има само један Србин, а тако је и у Министарству образовања и науке ФБиХ. У Министарству расељених лица и избјеглица стално је запослено двоје Срба, а у Министарству здравства четири особе српске националности.

У федералном Министарству правде стално је запослено троје Срба, а у Министарству културе и спорта пет.

Извор: СРНА