latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:11 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Човић: До краја године ријешити промјене изборног законодавства

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да промјене изборног законодавства морају бити ријешене до краја ове, предизборне године, и да је сваки приједлог који Хрватима омогућава да сами бирају своје представнике, као и Бошњаци и Срби, прихватљив за ХНС.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

- Ако се то не ријеши, бошњачка страна у Федерацији опет ће покушати да подијели хрватско изборно тијело обавјештајним и полуобавјештајним играма, те политичким маркетингом - рекао је Човић и изразио увјерење да ће закон ипак бити измијењен прије избора 2018. године.

Човић вјерује да ће почетком јула добити одговор Уставног суда на захтјев за заштиту националног интереса бошњачке стране.

- То би значило да у деветом и десетом мјесецу морамо направити политички притисак међу странкама које слично размишљају о изборном законодавству - навео је Човић за "Наша ТВ" и истакао да постоје они који су хтјели да створе нервозу и притисак, како би они даље бирали представнике Хрвата у Дому народа и за Предсједништво БиХ.

Човић, који у јулу преузима предсједавање Предсједништвом БиХ, истакао је да ће одмах по преузимању предсједавања иницирати састанке са лидерима на нивоу БиХ због блокаде институција на федералном и нивоу БиХ, а због непостојања већине.

- Постоји политички простор који је потпуно занемарен у посљедњих 10 до 15 мјесеци. Из тога се родила ова политичка криза која се претворила у парламентарну, и на нивоу БиХ, и на нивоу ФБиХ - нагласио је Човић.

Све израженије насељавање Арапа у БиХ, Човић сматра дијелом муслиманске демографске стратегије.

- Зато причам о демографској стратегији Хрвата. Тако и други причају о демографској стратегији муслимана на овим просторима - рекао је Човић и додао да је БиХ потребна јасна демографска стратегија или, још конкретније, демографска стратегија међу Хрватима у свијету.

Извор: СРНА